Volledig scherm
Voorjaar 2015: de verbouwing van de schouwburg is bijna klaar. foto Ed van Alem

Fors tekort schouwburg Cuijk

CUIJK - De Cuijkse belastingbetaler moet flink in de buidel tasten om de schouwburg in Cuijk na haar eerstetheaterseizoen financieel overeind te houden. De schouwburg beleefde vorig jaar september de feestelijke heropening.

De gemeente, eigenaar van de schouwburg en mede-financier, moet voor 304.000 euro bijspringen. Het totale tekort bedraagt ruim vijf ton. De schouwburg neemt de rest voor eigen rekening.

Geen verrassing
Verantwoordelijk wethouder Rob Poel zegt niet verrast te zijn. Al wordt in de rapportage 'Schouwburg Cuijk een jaar na heropening, de stand van zaken' gesproken over toch 'een fors verlies'. „Dergelijke aanloopverliezen werden verwacht", zegt Poel.

Seizoenen
De gemeenteraad heeft hiervoor enkele jaren geleden al vijfton opzij gelegd. Uit deze spaarpot moeten 'aanloopverliezen' in de eerste drie jaar na de heropening betaald worden. De schouwburg was tweetheaterseizoenen lang (2013 tot en met 2015) gesloten vanwege een 16 miljoen euro kostende ingrijpende metamorfose, deels verbouwing en deels nieuwbouw.

Lees een reactie van schouwburg-directeur Loek Buys in De Gelderlander van zaterdag 22 oktober, editie Maasland, of bekijk de e-paper.