Volledig scherm
Bart Schenning bij het skelet van zijn mammoet. © Jan van den Brink

Gaanderense mammoet naar Duitsland

GAANDEREN - Het skelet van de Nederlandsemammoet die door verzamelaar Bart Schenning uit Gaanderen is samengesteld, gaat binnenkort op transport naar Berlijn. De prehistorische viervoeter is deze week bij online veilinghuis Catawiki geveild.

Een Duits museum legde 120.000 euro op tafel voor het skelet, 50.000 euro minder dan verwacht. Maar Bart Schenning is er erg blij mee. „Ik gebruik het voor een stukje aflossing, verder doe ik er voorlopig nog niets mee."

Tien jaar
De Gaanderenaar deed er ruim tienjaar over om de botten bij elkaar te verzamelen en het skelet op te bouwen. Volgens Catawiki was het Duitse museum al langer op zoek naar een skelet van een mammoet.

Hele klus
„Het is jammer dat deze mammoet Nederland gaat verlaten'', zegt veilingmeester Wim van Stormbroek. „Maar ik ben blij dat het een plaatsje gaat krijgen in een museum. Daar zullen er straks elke dag bezoekers van kunnen genieten.'' Zo staat Schenning er ook in. „Maar het wordt nog een hele klus om het skelet te verhuizen. En ik zal zo'n twee weken bezig zijn om het weer op te bouwen."