Volledig scherm
Uitzicht op het terrein waar DocksNLD 2 zou moeten komen. Archieffoto: Jan van den Brink

'Gaat Montferland nu solo met DocksNLD 2?'

’s-HEERENBERG - De Gelderse PvdA en SP vragen zich af of een volgend bedrijventerrein, zoals de gemeente Montferland wil, wel wenselijk is. Beide partijen stellen hierover vragen aan het college van Gedeputeerde Staten van provincie Gelderland.

Montferland wil, nu bedrijventerrein DocksNLD razendsnel is volgelopen, DocksNLD 2 realiseren.

DocksNLD is een samenwerking van Montferland met de gemeenten Doetinchem, Bronckhorst en Oude IJsselstreek. DocksNLD 2 komt enkel uit de koker van Montferland, dat bezig is zich af te scheiden van de andere gemeenten in Regio Achterhoek.

Verbazing
De plannen voor dit nieuwe bedrijventerrein van 40 hectare wekken verbazing bij PvdA en SP in Arnhem. 'Gaat Montferland te veel solo', vraagt de PvdA zich af. De partij is bang dat DocksNLD 2 ten koste gaat van andere bedrijventerreinen in de Achterhoek. 'Dat in een regio waar volgens recent onderzoek van de Rekenkamer Oost al sprake is van een fors overaanbod van bedrijventerreinen'.

'Eigen koers'
Ook de SP ziet een verband tussen het nieuwe plan van Montferland en het uit de Regio Achterhoek stappen van de gemeente. „Door uit Regio Achterhoek te stappen is Montferland een eigen koers gaan varen", zegt Paul Kusters van de Gelderse SP-fractie.

„Montferland lijkt zich uitdrukkelijk te willen profileren als ideale vestigingsplek. Het uitbreiden van bedrijventerreinen gaat in tegen het beleid van de provincie. Hier botsen belangen. Montferland ondermijnt regionaal en provinciaal beleid ten aanzien van werkgelegenheid en samenwerking."

Het college van GS vergadert vandaag in Arnhem.