Volledig scherm
© Lex van Lieshout/ANP

GBO Overbetuwe gaat honderden burgers via internet peilen

ELST - De GBO-fractie gaat honderden inwoners met enige regelmaat om hun mening vragen.De fractie is de eerste in Overbetuwe die op grote schaal peilingen over hot items houdt. GBO streeft naar een panel van 500 inwoners. De eerste 100 aanmeldingen, voornamelijk vrienden, familie en collega's,zijn al binnen.

Als GBO 'de mening des volks' wil weten, krijgen de panelleden via de mail en een linkje de uitnodiging anoniem een aantal enquête-vragen te beantwoorden.

Luisteren
"Het probleem is dat vrijwel elke politieke partij wel eens 'wij luisteren naar de burger' roept. Maar hoe doe je dat dan?", vraagt Rene Post zich als burgerlid van de GBO-fractie af. "Want politieke partijen hebben niet zo heel veel leden meer. En de meesten zijn ouderen; jongeren zijn zelden vertegenwoordigd."

Worsteling
Post beaamt dat ook GBO daar wel eens mee worstelt. "Dan denken we dat de inwoner iets vindt, maar is dat ook zo?" Dus werd het digitale burgerpanel in leven geroepen. Elke inwoner van Overbetuwe kan zich aanmelden. Het lidmaatschap van een partij is geen vereiste. Post: "We vragen belangstellenden de eerste keer per mail naam en woonplaats op te geven."

Vragen
GBO verwacht vijf tot tien keer per jaar met een prangende vraag naar de panelleden te gaan. Reageren is uiteraard geen verplichting. "Want een speelveld in Driel zal de Zettenaren minder interesseren; net als de schil Zetten-Hemmen in Driel minder aanslaat", weet Post. Met honderden respondenten is dat geen belemmering.