Volledig scherm
De Enka-wijk in Ede met 'De Dikke Schoorsteen'. © Tamara Reijers

Geen half miljoen voor 'De Dikke' schoorsteen Enka Ede

EDE - De restauratie van 'De Dikke', een van de monumentale schoorstenen op het voormalige Enka-terrein in Ede, wordt mogelijklastiger. Een subsidie van 5 ton voor een gepland woonproject rond het85 meter hoge bouwwerk blijkt te zijn ingetrokken.

Eigenaar Grondbank Bennekomseweg, een samenwerking tussen ASR en AM Wonen, voldeed volgens verstrekker provincie Gelderland niet aan de voorwaarden.

'De Dikke Schoorsteen' is gebouwd in 1927 en is 85 meter hoog. Het is een van de zeven rijksmonumenten op het voormalige fabriekscomplex aan de Dr. Hartogsweg in Ede. ASR en AM bouwen er momenteel 1.300 woningen.

Zorg
Beide ontwikkelaars waren met een derde partij, Carebeek uit Ede, in gesprek over de bouw van 24 appartementen met een zorgfunctie rond de schoorsteen. In het rijksmonument zou een kantoor komen. De gemeente Ede vroeg steun aan bij de provincievoor het plan en kreeg die.

Voorwaarden
Maar uiteindelijk bleek Grondbank Bennekomseweg niet aan de gestelde voorwaarden te kunnen voldoen. Volgens een woordvoerder van ASR moet er nueen andere begroting komen. Alleen als het lukt het project financieel rond te krijgen, gaat de renovatie door. Een termijn noemt hij niet.

De gemeente Ede stelt dat de schoorsteen veilig is, ook als de restauratie iets langer gaat duren.

Live Voetbal

home logo Sparta RotterdamSPA
EINDE
2-3
ExcelsiorEXC
away logo
home logo AjaxAJA
EINDE
2-0
FeyenoordFEY
away logo
home logo Willem IIWIL
EINDE
1-1
FC GroningenGRO
away logo
home logo Heracles AlmeloHER
47'
0-1
PSVPSV
away logo