Volledig scherm
PREMIUM
Niels-Jan krijgt geschiedenisles op het Ichtus College in Veenendaal. ,,Het is een pientere, leergierige jongen.’’ © Pim Ras Fotografie

‘Geestelijk beperkte’ Niels-Jan blijkt hartstikke slim: ‘Boos? Nee, maar ik was eenzaam’

VEENENDAAL - Volgens de artsen had hij verstandelijk het niveau van een 1-jarige. Maar de zwaar gehandicapte Niels-Jan (19) bleek gewoon slim te zijn. In alle eenzaamheid leerde hij letters en woorden, met dank aan Sesamstraat. Zijn moeder ontdekte zijn begaafdheid pas twee jaar geleden. Nu doet hij mavo.

Volledig scherm
Augusta helpt haar zoon die zelf de letters kiest. ,,Hij gebruikt woorden die ik zelf nooit zou gebruiken.’’ © Pim Ras Fotografie

Hulpeloos als een baby in de box ligt Niels-Jan Verzijl (19) in zijn bed. Hij krijgt sondevoeding toegediend. Zelf eten kan hij niet. Af en toe legt hij zijn hoofd de andere kant op, veel meer beweegt er niet. Behalve als er weer een spasme door zijn lijf – klein gebleven door een groeistoornis – trekt.

Augusta (43), zijn moeder, staat aan de rand van het bed. Met haar linkerhand omklemt ze de rechterpols van Niels-Jan. Haar duim in zijn handpalm. Hun handen dansen over een kaart met daarop de letters van het alfabet. Letters worden woorden, woorden worden zinnen. Het is Niels-Jan die stuurt, moeder die hardop voorleest.

Tegen zijn bezoek, ook aan de bedrand: ,,Ik ben kapitaal blij dat ik met u kan praten. Bent u geïnteresseerd in mij?’’

Het lukt niet om oogcontact te maken, Niels-Jan heeft moeite met focussen. Zijn moeder zei het al, als je hem zo ziet liggen, denk je: die is ver heen.

Niet onderschatten

Volledig scherm
Niels-Jan tijdens een geschiedenisles. © Pim Ras Fotografie

Dat dacht iedereen, tot twee jaar geleden. Niels-Jan: ,,Toen ontdekte mijn moeder dat ik kan praten.’’ En hij laat erop volgen: ,,Men moet mij niet onderschatten.’’

Augusta: ,,Ik stond te trillen op mijn benen toen ik ontdekte dat hij dit kon. Ik kon mijn ogen niet geloven. Ik twijfelde erg aan mezelf. Zag ik het wel goed? Veertien dagen lang heb ik het aan niemand durven vertellen. Ik dacht dat ze me voor gek zouden verklaren.’’

Zijn handen komen weer in beweging: ,,Ik dank mama heel erg. Ik dank mama dat ze me nu begrijpt.’’

Herseninfarct

Niels-Jan uit Veenendaal werd te vroeg geboren, na een zwangerschap van 27 weken. Vier weken daarna werd hij getroffen door een herseninfarct, het gevolg van een infectie. Niels-Jan, zo kregen zijn ouders te horen, zou ernstig gehandicapt door het leven gaan. Lichamelijk en zeer vermoedelijk ook verstandelijk. In medische termen gevat: cerebrale parese, niveau 5; de zwaarste categorie.

Juli 2009 – Niels-Jan was toen 10 jaar oud – onderstreepten gedragstherapeuten die eerste aanname nog maar eens: de verstandelijke vermogens van Niels-Jan reikten niet verder dan die van een kind van nog geen anderhalf. In hun ondersteuningsplan staat geschreven: ‘Uit de test komt naar voren dat hij op het gebied van communicatie een ontwikkelingsleeftijd heeft van 1,3 jaar, op het gebied van dagelijkse vaardigheden van 0,1 jaar en qua socialisatie 1,5 jaar’.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Live Voetbal

home logo Atlético MadridATM
EINDE
1-0
LiverpoolLIV
away logo
home logo Borussia DortmundBVB
EINDE
2-1
Paris Saint-GermainPSG
away logo