Volledig scherm
Kyanka bij haar vader achterop de fiets. © Jan van den Brink

Gehandicapte Kyanka (5) woont 400 meter te dicht bij school: geen leerlingenvervoer

ZEVENAAR - Pech voor Kyanka (5) uit Zevenaar. Zij woont volgens de gemeente Zevenaar 400 meter te weinig van haar school in Didam om in aanmerking te komen voor leerlingenvervoer.

Kyanka (5) heeft meerdere beperkingen. Praten kan ze nauwelijks. Vanwege haar meervoudige handicap gaat ze naar de Didamse Christoffelschool, voor speciaal onderwijs.

Verhuizing
Sinds een jaar woont het meisje met haar ouders in Zevenaar. Volgens moeder Esmee Sluik is met de verhuizing de ellende voor het gezin begonnen. „Toen we nog in Lobith woonden ging Kyanka naar De Winde [een orthopedagogisch centrum in Didam voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand]. Ze werd elke dag gehaald en gebracht met het busje.”

Deur tot deur
Zevenaar hanteert een grens van 6 kilometer, van deur tot deur, om voor leerlingenvervoer in aanmerking te komen. Volgens Sluik concludeert de gemeente dat de afstand van de woning van het gezin in Zevenaar tot de school in Didam 5.600 meter bedraagt. „Dus geen leerlingenvervoer, redeneert de gemeente.”

Fietsen
Het gezin Sluik heeft geen auto. Echtgenoot Fred fietst darom twee keer per dag naar Didam om zijn gehandicapte dochter naar school te brengen en te halen.

Bezwaar
Sluik maakte bezwaar, maar in april van dit jaar kreeg het gezin te horen dat het college van burgemeester en wethouders leerlingenvervoer voor Kyanka afwijst.

Een motie van Sociaal Zevenaar, woensdagavond bij de behandeling van de meerjarenbegroting, om alsnog leerlingenvervoer mogelijk te maken, haalde het niet. Alleen de SP steunde de motie.

Live Voetbal

home logo Sparta RotterdamSPA
EINDE
0-1
VitesseVIT
away logo