Theo (inzet, links) en Roy Pronk strijden al jaren tegen het feit dat hun buurman nieuwe varkensstallen mocht bouwen, vlak naast hun huis.
Volledig scherm
PREMIUM
Theo (inzet, links) en Roy Pronk strijden al jaren tegen het feit dat hun buurman nieuwe varkensstallen mocht bouwen, vlak naast hun huis. © Rens Hulman | Inzet: Gerard Vrakking

Gek van de stank, familie wint zaak tegen Staat en gaat nu tot gaatje: ‘Wij weg of varkensboer weg’

Erkenning voor wat ze zelf al twaalf jaar roepen: de overheid heeft de familie Pronk onvoldoende beschermd tegen stankoverlast van twee naastgelegen varkenshouderijen. De buren hebben volgens de rechtbank in Den Haag recht op een schadevergoeding, maar daar is het vader Theo (70) en zoon Roy (42) niet om te doen: ,,Met een zak geld verdwijnt de stank niet.’’

31 reacties

 • Henk Houwers

  2 maanden geleden
  H.E.M Arts Er zijn de nodige boeren die gestimuleerd door de EU subsidiegedreven landbouwpolitiek in de bankenfuik terecht zijn gekomen. De huidige situatie in de agrarische sector is niet ontstaan onder normale omstandigheden via marktwerking. Daar heeft de hele maatschappij van geprofiteerd net als van de aardgasbel, waar de Groningers met aardbevingsschade ook in de kou blijven staan. We zullen dit soort problemen als maatschappij op moeten lossen via het redelijkerwijsprincipe.
 • Anneke Galligani

  2 maanden geleden
  Dit zijn geen plattelandsgeuren meer, mensen, dit zijn megastallen en mega mishandeling van de dieren. En dit allemaal voor de megawinsten van het agro-industrieel complex. Weg ermee, weg met de mwgastallen!!
 • Jan Willems

  2 maanden geleden
  Henk Houwers: helemaal 1000 % gelijk! Zeker wat betreft die "aannames". De ramptenaren schreven letterlijk over wat de "voorlichters" hen voorzetten. Hele valse uitdrukkingen stonden vol met: "wij verwachten; het is aannemelijk; in de toekomst zal de stank sterk gereduceerd worden; voor de omwonenden wordt geen of slechts geringe overlast verwacht; natuurgebieden ondervinden geen nadelige gevolgen", enz. (Deze natuurgebieden lagen ook nog op 10-tallen km's afstand!) Maar handhaven, ho maar!
 • Hans van Hal

  2 maanden geleden
  Als mensen eerst eens goed lezen en dan pas commentaar zouden geven. De fam. In kwestie woont er al 50 jr. en het gaat ook niet om een gewone varrkensboer maar een gigainvesterder die rijk wil worden. Dus alleen al wat betreft dierenleed en millieu-aspect had deze vergunning nooit verstreks moeten worden
 • Boukje Tijhuis Versteeg Tijhuis

  2 maanden geleden
  Familie Pronk woonde er eerder, al 50 jaar. In 2009 heeft varkenshouder (die geen 'boer' is maar een productiebedrijf) links en rechts naast Pronk stallen gebouwd. Ze zitten ingebouwd tussen 5000 gillende varkens, (urine)stank, af en aan rijdende vrachtwagens. Goed dat Pronk dit gewonnen heeft. Het wordt overigens hoog tijd dat we onderscheid gaan maken tussen echte boeren en productiebedrijven.