Volledig scherm
© Thinkstock

Geld weg, controle Lindenholtse schoolkas ontbrak

NIJMEGEN - De voormalige penningmeester van de oudervereniging van de Montessorischool in Lindenholt heeft bijna vier jaar haar gang kunnen gaan, zonder dat iemand haar controleerde.

„Ze is accountant, ze genoot alle vertrouwen en deed veel voor de school. Ouders hadden geen reden aan haar eerlijkheid te twijfelen", zegt de voorzitter van het nieuwe ouderbestuur.

Geen bewijs
Deze week werd bij de kortgedingrechter in Arnhem duidelijk dat er 20.000 tot 30.000 euro uit de schoolkas mist. Het betreft geld voor schoolreisjes en vergoedingen voor overblijven. Bewijs dat de penningmeester geld achterover heeft gedrukt, is er niet. Het schoolbestuur eist dat de oud-bestuurster alsnog de boeken geeft. Ze weigert dat.

Controle
Bij een vereniging is het gangbaar dat jaarlijks de kas gecontroleerd wordt door externe personen. Omdat de vrouw als enige actieve bestuurder een onbevlekte reputatie genoot, heeft niemand daar aan gedacht. „Ze lichtte de begroting één keer per jaar op powerpoint toe tijdens de ledenvergadering. Dat leek voldoende", aldus de bestuursvoorzitter.

Argwaan
De penningmeester trad eind vorig schooljaar af volgens de regels: haar dochter ging naar de middelbare school. Wat argwaan wekt, is dat ze toen meteen de bestaande oudervereniging heeft opgedoekt bij de Kamer van Koophandel. „Zij vindt dat ze daarom geen verantwoording meer hoeft af te leggen. Dat is voor haar de reden de boeken gesloten te houden"

Bij het aangespannen kortgeding liet de gedaagde oud-penningmeester haar gezicht niet zien. De rechter bepaalt binnen een week of zij met het niet openen van de boekhouding in haar recht staat.