Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Lars Smook

Gelderland beschermt stokoude bodems: geen natuurbegraafplaats

Oude bossen die in 1850 al op een landkaart stonden, kunnen natuurgraven niet aan. Het delven van een graf van meer dan een meter diep zorgt voor grote schade aan het bodemleven. Gelderland zal daarom natuurbegraven in delen van de Achterhoek, het Montferland en het Rijk van Nijmegen gaan verbieden. Voor delen van de Veluwe gold al een verbod.

4 reacties

 • Dwars

  4 jaar geleden
  Vertel mij wat er dieper dan 40 cm nog leeft in de grond. Graaf zel een gaatje in de tuin en je vindt zelfs geen pier. De onderzoekers houden zichzelf wel aan het werk.
 • theo70

  4 jaar geleden
  Mensen zijn ontstaan op onze planeet aarde en of we nu begraven of gecremeerd worden, we gaan weer terug in de bodem van de aarde. Maar er is geen enkele reden om dat in de natuur te laten gebeuren, zolang we maar op aarde blijven en ons niet in de ruimte laten schieten.
 • David

  4 jaar geleden
  Met zoveel mensen in Nederland is het ook van de zotte dat er nog mensen begraven worden. En al helemaal in de natuur. 
 • HendrikW

  4 jaar geleden
  Ach ja, moeten we die millennia-oude grafheuvels dan ook maar afvoeren? De bovenlaag is vaak maar een of enkele dm's dus ja zo'n graf ga je altijd weer terugvinden in het onderliggende zand. Maar welk bodemleven zit er in dat zand? Helaas laten we wel ergere sporen na in de ondergrond (mest, chemisch afval etc etc.)