Volledig scherm
De A325 tussen Nijmegen en Arnhem. © Erik van 't Hullenaar

Gelderland beslist in december over maximumsnelheid op snelwegen: overal 100?

ARNHEM - De provincie Gelderland neemt begin december een besluit over de snelheid op de snelwegen waar zij verantwoordelijk voor is. In navolging van de Rijkswegen gaat de maximumsnelheid overdag mogelijk omlaag, om de uitstoot van stikstof terug te dringen.

Als één van de weinige provincies in Nederland heeft Gelderland eigen snelwegen. Het gaat om de A325 tussen Nijmegen en Arnhem, de A326 van Wijchen naar Nijmegen, en de A348 van Arnhem naar Dieren.

Op de A325 mag overdag al niet harder dan 100 gereden worden, maar op de andere twee provinciale snelwegen is de maximumsnelheid 120.

Maximale snelheid

Mogelijk gaat op de A326 en A348 de limiet ook omlaag, nu het kabinet vorige week heeft besloten op alle snelwegen de maximumsnelheid te verlagen, zodat de stikstofuitstoot vermindert en vergunningverlening voor bouwers en boeren weer op gang kan komen.

Het is nu nog niet duidelijk wat er met de provinciale wegen gaat gebeuren, laat een woordvoerder weten. Maar het verlagen van de maximumsnelheid kan ‘één van de maatregelen zijn’. De gemeente Rheden drong er bij de provincie vorige week al op aan de snelheid op snelweg A348 te verlagen tot 100 kilometer per uur.

Maatregelen verschillen per regio

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Gelderland maakt nu een inventarisatie van de mogelijkheden, zegt de woordvoerder. ,,We kijken waar de uitstoot vandaan komt en waar de meeste last zit, en welke opties er zijn om daar wat aan te doen. Als we het overzicht hebben, komen we met een plan met maatregelen per gebied. Per regio kunnen die maatregelen verschillen.”

De provincie verwacht in de eerste twee weken van december duidelijkheid te hebben. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de provinciale snelwegen, maar ook naar industrie, landbouw, en bouw. 

,,Ook alle Gelderse N-wegen worden meegenomen. We kijken wat de effecten van de maatregelen zouden kunnen zijn. Wat hebben we er aan en wat levert het op?”

Zeeland en Noord-Brabant

Het kabinet maakte vorige week bekend de maximumsnelheid op snelwegen overdag te verlagen naar 100 kilometer per uur, om de stikstofuitstoot in Nederland terug te dringen. Dat gebeurt op advies van de commissie-Remkes, die zich met de stikstofproblematiek bezighoudt.

Wanneer de lagere snelheidslimiet precies in zal gaan, is nog onduidelijk. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) wil voor 1 december met een plan van aanpak komen.

Naast Gelderland hebben ook de provincies Zeeland (A256) en Noord-Brabant (A270) een provinciale autosnelweg.