Volledig scherm
Minister Cora van Nieuwenhuizen. © anp

Gelderland: drie jaar overlast door Lelystad Airport, maar niet langer

ARNHEM - Minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) moet garanderen dat inwoners van Gelderland vanaf 2023 geen last meer hebben van laag overkomende vliegtuigen vanuit Lelystad Airport. Doet ze dat niet, dan zet de provincie Gelderland de hakken in het zand. 

Gedeputeerde Josan Meijers zegt dat het onaanvaardbaar is als mensen nog vele jaren last van laagvliegende toestellen hebben. Drie jaar overlast is wel aanvaardbaar, stelt zij. 

Ander standpunt

Daarmee verandert de provincie Gelderland van koers. Tot dusver stelde deze provincie zich een stuk meegaander op dan veel gemeenten en buurprovincie Overijssel. Die vinden dat de minister het luchtruim eerst moet herindelen zodat vliegtuigen niet laag over Gelderland en Overijssel komen aanvliegen. Pas als dat geregeld is, kan Lelystad Airport open, vinden zij. 

Dat standpunt is voor het Gelderse provinciebestuur nog steeds te radicaal. Maar Meijers constateert wel dat minister Van Nieuwenhuizen bezig is onduidelijkheid te scheppen. De minister schreef in februari dat de herindeling van het luchtruim in 2023 klaar moest zijn. In juli schreef ze aan de Tweede Kamer dat de herindeling van het luchtruim vanaf 2023 geïmplementeerd wordt. Dat kan volgens Meijers ook betekenen dat het nog jaren duurt voordat die herindeling voltooid is. In de tussenliggende jaren kunnen de inwoners van Gelderland fors overlast houden. En dat mag niet gebeuren, stelt de gedeputeerde.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Live Voetbal

home logo VVV-VenloVVV
12:15
PSVPSV
away logo
home logo AjaxAJA
14:30
Sparta RotterdamSPA
away logo
home logo FC EmmenEMM
14:30
Heracles AlmeloHER
away logo
home logo ADO Den HaagADO
16:45
RKC WaalwijkRKC
away logo