Volledig scherm
Tot over je oren in de woekerplant de Japanse duizendknoop. © Roel van der Aa

Gelderland geeft subisidie voor strijd tegen 'horrorplant' duizendknoop

Gelderland trekt als eerste provincie ten strijde tegen de oprukkende invasieve exoten, zoals de gevreesde Japanse duizendknoop. Terreinbeheerders, gemeenten en waterschappen kunnen subsidie aanvragen bij de provincie Gelderland voor de bestrijding hiervan.

Invasieve exoten als de Japanse duizendknoop zorgen voor schade aan landbouw, gebouwen, dijken en wegen. Daarnaast bedreigen ze inheemse soorten. Sinds vorig jaar zijn de provincies verantwoordelijk voor de bestrijding van deze soorten. 

De provincie Gelderland heeft als eerste daarvoor een plan van aanpak gemaakt. Hierin staan de plant- en diersoorten die op de Europese lijst voorkomen en die schade kunnen toebrengen aan de biodiversiteit. Daarnaast staat in het plan een aantal soorten die niet op de Europese lijst staan, maar die in Gelderland wel degelijk schadelijk zijn, zoals Japanse duizendkoop en watercrassula.

Horrorplant bezorgt kopzorgen

De Japanse duizendknoop, ook wel omschreven als 'horrorplant', bezorgt menige gemeente kopzorgen. De plant groeit dwars door asfalt en funderingen heen en komt steeds terug. Het uitgebreide wortelstelsel kan zich tot 4 meter de grond in vreten. 

De provincie hielp al bij de bestrijding van de duizendknoop in Wageningen. Daar moet een hele berm worden afgegraven. Gelderland pakt daarnaast zelf de bestrijding op van soorten die nog maar weinig voorkomen of die nieuw zijn. In die gevallen geeft de provincie opdracht voor bestrijding en betaalt die ook als het nodig is. 

Voor een aantal invasieve soorten die wel al wijdverspreid zijn, is deze subsidieregeling opgesteld. Daarbij ondersteunt de provincie Gelderland de terreinbeheerders bij de bestrijding van veelvoorkomende woekerende exotische soorten in natuurgebieden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.