Volledig scherm
De Rijnbrug. © Cord Otting

'Gelderland moet nieuwe Rijnbrug voorschieten'

RHENEN - De statenfractie van de SGP in Gelderland wil dat de provincie het extra bedrag voorschiet dat waarschijnlijk nodig is om de Rijnbrug tussen Rhenen en Kesteren te vervangen. Dat is volgens de partij nodig om te voorkomen dat de komst van een wisselstrook op de brug vertraging oploopt. De SGP zegt snel met een voorstel te komen om de financiering te regelen.

Woensdag werd bekend dat de provincies Gelderland en Utrecht bekijken of de brug op de pijlers na compleet kan worden vervangen.

Risico's
Beide provincies bereiden de aanleg van een flexibele derde rijstrook op de brug voor, die gepland staat in 2018. Daarvoor is 25 miljoen euro gereserveerd.

Bij de uitwerking van het plan bleek echter dat de risico's van verbreden van de huidige 50 jaar oude brug groter zijn dan eerder gedacht. Aannemers vrezen financiële tegenvallers en staan bepaald niet te trappelen om het werk uit te mogen voeren.

Alternatief
Vervangen van de wegconstructie met uitzondering van de pilaren lijkt een redelijk alternatief. Het is technisch haalbaar en beperkt de overlast voor het verkeer fors. Deze variant is wel duurder, de komende weken moet duidelijk worden hoeveel duurder precies.

De SGP vindt het onacceptabel als het project vertraging oploopt en stelt dat de provincie Gelderland geld genoeg heeft om de kosten voor te schieten.