Volledig scherm
© creative commons

Gelders Eiland en Duiven houden van Zwarte Piet

LOBITH/DUIVEN - Moet de knecht van Sinterklaas nou zwart zijn, of dient hij andere kleuren of roetvegen te hebben? Als het aan Theo Lubbers en Bas Mannee ligt, blijven de pieten zwart dan wel bruin.

Lobithenaar Lubbers (55) speelt de rol van Sint-Nicolaas bij de intocht in Tolkamer, Mannee (31) is de goedheiligman in Duiven.

Averechts
Beiden hebben de beschikking over zwarte Pieten, maar Lubbers verwacht dat Piet 'geleidelijk evolueert'. „Ik denk wel dat mensen door die publiciteit over het racistische van Zwarte Piet geïrriteerd raken, en dat dit averechts gaat werken – dat ze dan juist gaan discrimineren."

Bezorgd
Op het Gelders Eiland vragen mensenbij collectes van het sinterklaascomité volgens Lubbers bezorgd of zwarte Piet wel zwart blijft. In Duiven hoort Mannee ook nooit de leus'Zwarte Piet moet weg.'

Documentaire
Mannee zelf hecht aan een zwarte of bruine piet. „Ik raad alle tegenstanders van zwarte pieten aan naar de voortreffelijke documentaire Wild geraasvan filmmaker Arnold-Jan Scheer te kijken. Ik weet niet of dat kamp gevoelig is voor wat daarin wordt gezegd, maar als je meer verdieping in de discussie wilt brengen is die documentaire een echte aanrader."

Lees meer over deze kwestiein de papieren krant, editie Liemers van 29/10/2016, in onze betaalde online-krant, of in onze apps.