Volledig scherm
De Vordense kunstenaar Tim Hinterding.

Gelderse kunst massaal illegaal doorverkocht

ARNHEM/ VORDEN - Tientallen kunstenaars zijn ernstig gedupeerd door de verkoop van de omvangrijke collectie van de in 2011 failliet verklaarde Gelderse kunstuitleen in Arnhem.

Hun werken zijn zoek geraakt of, zonder hun toestemming, doorverkocht.

Bruikleen
Deze schilderijen, etsen, plastieken en sculpturen worden, te koop aangeboden op marktplaatsen, kunstveilingen, in de particuliere kunstuitleen en galerieën. Het gaat om kunstwerken die jaren geleden in bruikleen zijn gegeven aan een vestiging voor kunstuitleen van de stichting Centrum voor Beeldende Kunst Gelderland (2003-2011) in Arnhem, Doetinchem, Ede, Nijmegen, Tiel, Zutphen, Apeldoorn en Ermelo.

Het CBKG (omzetbijna 2,3 miljoen euro in 2009) heeft een collectie van duizenden kunstwerken voor verhuur en verkoop gehad, maar is opgeheven.

Failliet
De Gelderse kunstuitleen ging failliet na een subsidiestop van de provincie. De collectie is grotendeels doorverkocht aan ondernemingen die zich bezighouden met kunstuitleen zoals Novio Arte in Nijmegen, toArt in Arnhem en bedrijfskunstuitleen BAS in Raamsdonksveer.

In de afgelopen jaren heeft het gros van de kunstenaars zijn bruikleenwerken teruggekregen, maar lang niet iedereen. Op een boedellijst van de Gelderse kunstuitleenstaan bijvoorbeeld 173 werkenvan 44 kunstenaars die hunwerk al jarenkwijt zijn.

Vorden
De Vordense kunstenaar Tim Hinterding bracht de kwestie aan het licht:hij ontdekte onlangs op kunstveiling.nl vier van zijn etsen die zonder zijn toestemming te koop werden aangeboden.

Een uitgebreid interview met Tim Hinterding is te lezen in De Gelderlander van donderdag 14 oktober, als e-paper te donwloaden via krant.gelderlander.nl