Marjolein Faber - Fractievoorzitter van de Gelderse PVV.
Volledig scherm
Marjolein Faber - Fractievoorzitter van de Gelderse PVV. © DG

Gelderse PVV-fractievoorzitter Faber blijft wrijven in vlek. ‘Zulke onwaarheden, dat zijn Amerikaanse toestanden’

Marjolein Faber, fractievoorzitter van de Gelderse PVV, oogstte veel kritiek met haar onjuiste tweet over een steekpartij in Groningen. Toen ze gisteren liet weten haar bericht ‘onhandig’ te vinden, werd het er niet veel beter op. ,,Ze had wel excuses aan mogen bieden.”

Een online spijtbetuiging kwam er niet. Ook staat de bewuste tweet van eind september, waarin ze de dader van een Groningse steekpartij als iemand met een Noord-Afrikaans uiterlijk omschrijft, nog steeds op haar account.

Wel liet de Gelderse PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber gisteren weten dat ze haar bericht, op basis van een ‘betrouwbare bron’ niet zomaar had moeten plaatsen. ‘Was onhandig’, voegde ze er aan toe. Faber zag zich genoodzaakt te reageren, nadat eerder op de dag het Openbaar Ministerie verklaringen van slachtoffers, dat de dader een blanke, verwarde man was, had bevestigd. ‘Het onjuiste beeld van de PVV-senator is adequaat gecorrigeerd door getuigen in de (sociale) media’, stelde justitie in een formele reactie.

‘Heel onhandig’

Poll

Politici die nepnieuws verspreiden moeten direct aftreden

  • Eens (91%)
  • Oneens (9%)
5451 stemmen

De nieuwe tweet van Faber was olie op het vuur voor kritische twitteraars. Die vonden dat de PVV’er het oorspronkelijke bericht had moeten verwijderen en excuses moest maken. ,,Terecht”, zegt Michiel de Vries, hoogleraar Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit. ,,Ze had wel excuses aan mogen bieden. Zo'n halve ‘sorry’ is heel onhandig.”

,,Bovendien was het natuurlijk stemmingmakerij”, vervolgt De Vries, ,,door te zeggen dat het een niet-Nederlander was. Dat past precies in het PVV-straatje, maar is niet wat een politicus zou moeten doen, onwaarheden verkondigen. Dit zijn Amerikaanse toestanden.”

Als het aan duizenden bezoekers van de website van De Gelderlander ligt, zou Faber de eer aan zichzelf moeten houden. Liefst 93 procent van de stemmers is het eens met de stelling dat politici die nepnieuws verspreiden, direct af moeten treden.

‘Verder niets te melden’

Voor hoogleraar De Vries gaat dat te ver: ,,Zo zwaar is het ook weer niet. Ze had gewoon moeten zeggen: ik heb het fout gezien, en heb verkeerde informatie ontvangen. Er zijn wel meer politici die dingen roepen die achteraf onjuist blijken te zijn, dat is hier niet anders. Het vervelende nu is dat het stemmingmakerij is, en de tweedeling in Nederland is al zo groot.”

Gevraagd naar een uitgebreidere toelichting op haar tweets, is Marjolein Faber kort: ‘Ik heb verder niets te melden’.