Volledig scherm
De Gelderlander

Gelre FM en Berkelland FM stappen uit omroepsamenwerking

DOETINCHEM - De Samenwerkende Omroepen Achterhoek (Samoa) moet verder zonder Gelre FM en Berkelland FM.

„Wij geloven niet in een samenwerkingsverband dat loopt van de west- naar de oost-Achterhoek”, zegt Jörg Ebbers van Gelre FM, dat inmiddels samen opereert met Berkelland FM. Samoa bestaat uit Ideaal (Bronckhorst), Aladna FM (Aalten), Achterhoek FM (Lochem) en RTV Slingeland (Winterswijk).

'Verder praten'
Björn Kummeling van Ideaal gelooft juist wel in zo'n samenwerkingsverband: „Wij geloven in twee Achterhoekse omroepen, waarvan Samoa in de noord-oost-Achterhoek moet opereren. Gelre en Berkelland zijn inderdaad eerder afgehaakt maar ik verwacht dat we straks weer verder praten over samenwerking.”

Één streekomroep
De Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) wil het aantal lokale omroepen terugbrengen van 280 naar 62. Heet ideaalplaatje van NLPO is in de Achterhoek (inclusief Doetinchem) tot één streekomroep te komen. Regio8 (Optimaal FM) dat opereert vanuit Oude IJsselstreek zendt uit in de hele Achterhoek en is voorstander van één Achterhoekse zender. Regio8 werkt met professionele krachten, maakt ook journalistieke programma's en ligt daarmee voor op de andere Achterhoekse zenders.

Samenwerking
De andere omroepen zien in eerste instantie meer in twee omroepen. Samoa wilde een sterke poot ten opzichte van Regio8 vormen door een samenwerking te bewerkstelligen met de andere vijf, maar Gelre en Berkelland willen dat dus niet. „Wij vinden de zenders onder Samoa niet professioneel”, zegt Ebbers. „Regio8 en wij zijn dat wel. Al jaren.”

Gesprekken
Eerder deze week sprak het college van de gemeente Bronckhorst zich uit voor de komst van twee omroepen voor de Achterhoek. Daarmee stemde het in met een zienswijze opgesteld door Samoa. Opmerkelijk was wel dat dat gebaseerd was op een zienswijze waarin onder Samoa ook nog Gelre FM en Berkelland FM als partners worden genoemd. „De zienswijze is verouderd”, zegt Kummeling. „Gelre en Berkelland hebben niet ondertekend.”

Overigens heeft het college van Bronckhorst het alleen over de samenwerking tussen Ideaal, Aladna, RTV Slingeland en Achterhoek FM.