Volledig scherm
De plek in Kampen waar het ongeval is gebeurd met op de achtergrond basisschool Villa Nova. © Foto Freddy Schinkel

Gemeentemedewerker vervolgd voor ongeval met grasmaaier dat spelend meisje (6) het leven kostte

KAMPEN - De 29-jarige medewerker van de gemeente Kampen die de zitmaaier bestuurde waar de 6-jarige Fleur van Amerongen onder terecht kwam, wordt strafrechtelijk vervolgd.  Het meisje overleed enkele dagen na het ongeval aan haar verwondingen. 

Dit heeft burgemeester Bort Koelewijn maandagochtend bekendgemaakt.  Wat de tenlastelegging  precies wordt, is nog onduidelijk.

In het stadhuis van Kampen vond maandagochtend een persconferentie plaats over het ongeluk met een grasmaaier waarbij de 6-jarige Fleur van Amerongen om het leven kwam. 

Centraal stond de vraag hoe een noodlottig ongeluk als dit in de toekomst kan worden voorkomen. Volgens burgemeester Bort Koelewijn krijgen de vier zitmaaiers van de gemeente Kampen een camera en een monitoringssysteem en een achteruitrijbeugel voor het achteruit rijden.  

Speelkwartier

Het ongeluk gebeurde  vorig jaar september. Tijdens het speelkwartier op  de Kamper basisschool Villa Nova kwam het meisje onder de grasmaaier van een gemeentemedewerker terecht.  Ze overleed enkele dagen na het ongeluk aan haar verwondingen. 

Hoewel de gemeente Kampen begin deze maand nog liet weten het politie-onderzoek af te wachten,  doet de gemeente nu toch mededelingen. De zitmaaier werd bestuurd door de 29-jarige man uit Kampen. ,,We wisten dat hij verdachte was, maar de zaak zou ook geseponeerd kunnen worden. Dat gebeurt dus niet’’, aldus Koelewijn. Zowel de gemeente als de medewerker weet nog niet wat de tenlastelegging is. De burgemeester verwacht dat die pas enkele dagen voor de zitting bekend wordt.

Dode hoek

De gemeente  heeft een onderzoek laten doen naar het ongeval door Arbode professionals in preventie.  Er zijn drie belangrijke aanbevelingen, volgens Koelewijn.  Het ongeluk gebeurde met het achteruit rijden van de machine. Daardoor ontstond een dode hoek. De vier machines van de gemeente krijgen nu een camera en een monitoringssysteem en een achteruitrijbeugel voor het achteruit rijden.  De beugel moet voorkomen dat objecten, dieren of mensen onder de maaier komen.  

Melding

Scholen in Kampen krijgen bovendien een dag van te voren een melding als er gemaaid gaat worden in de schoolomgeving door de gemeente. Zij kunnen er dan voor zorgen dat de kinderen zich niet op het gras bevinden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.