Volledig scherm
De Rijnbrug tussen Rhenen en Kesteren. © Herman Stöver

Gemeenten zien drie risico's voor nieuwe Rijnbrug

RHENEN -Oplopende kosten, kans op vertraging van de beloofde spitsstrook en meer rijstroken dan gedacht. Dat zijn kort gezegd de drie risico's die de gemeenten rond de Rijnbrug (N233) zien in het idee om de brug op de dragers na te vervangen.

Het idee werd deze week gelanceerd door de provincies Gelderland en Utrecht, samen eigenaar van de weg over de brug.

Alternatief
De Rijnbrug is een belangrijke schakel in de route tussen de A12 bij Veenendaal en de A15 bij Kesteren. De Rijnbrug staat op grondgebied van de gemeenten Buren en Rhenen. Deze overheden werken met Rijkswaterstaat, eigenaar van de dragende constructie, aan de wisselstrook. Die moet in 2019 in gebruik zijn, maar deze week bleek dat aannemers het niet aandurven. Complete nieuwbouw op de dragers na wordt nu als alternatief onderzocht.

Rijstroken
Wethouder Jan Kleijn van Rhenen zegt dat zijn gemeente vooral kritisch zal zijn over het aantal rijstroken dat zo’n nieuwe brug zal krijgen.Aan de Gelderse zijde van de brug leven vooral zorgen over de kosten en de planning als daadwerkelijk de keuze valt op een nieuwe brug, blijkt uit reacties van woordvoerders van de gemeenten Buren en Neder-Betuwe.

Lees meer in de Gelderlander van vrijdag 28 oktober, editie Vallei, of kijk in de e-paper.