Volledig scherm
Patrick Spoel filmt een bergingsactiviteit van Smit-Tak. Hij was er zeven weken voor in Brazilië. © PS

Gendringenaar gooit roer om na overlijden zus

GENDRINGEN - Patrick Spoel uit Gendringen gooide na het overlijden van zijn zus het roer om. De ondernemer werd cameraman.

Spoelweet nog wel waar zijn voorliefde voor filmen begon: op zijn dertiende, toen cameraman Patrick Spoel van zijn vader de Super 8-camera mocht hanteren op vakantie in Oostenrijk. „Die films waren niet goedkoop.” Dus ging je eerst kijken wat je precies wilde filmen. Als ze ontwikkeld waren, kon je monteren en plakken."

Bouw
Toch leek de vierde van zes kinderen van het gezin uit Ulft iets anders te gaan doen. Zijn hele familie zat zo ongeveer in de bouw. „Ik wist al jong dat ik dat niet heel lang zou willen doen. Dus ben ik in de avonduren gaan studeren. Heb papieren gehaald voor makelaardij, horeca en zelfs een cursus beleggen gedaan.

Opleiding
„Toen ik 28 was, stierf een zus van mij op 34-jarige leeftijd. Toen realiseerde ik me dat het leven zo voorbij kan zijn, en besloot ik te gaan doen wat ik echt wilde: cameraman worden." Spoel volgde in Deventer een particuliere opleiding cameraman en editor. Als zelfstandige filmde hij aanvankelijk veel bruiloften. „Achteraf een goede leerschool, omdat je leert met mensen om te gaan. Ik let altijd goed op hoe mensen heten, dan is het ijs sneller gebroken."

Een uitgebreid interview met Patrick Spoel in de Gelderlander van dinsdag 18 oktober, editie Achterhoek, of in de e-paper.

Live Voetbal

home logo Sparta RotterdamSPA
EINDE
0-1
VitesseVIT
away logo