Volledig scherm
Karel Dingelhoff, 1937 - 2017 © Familiefoto

Gentleman die het de ander naar de zin wil maken

Verleden LevenNIJMEGEN - 'Old and Wise', klonk het op zijn uitvaart. Een toepasselijk lied. Wijs was Karel altijd al. Dat hij ondanks jarenlange hartklachten toch nog zo oud had mogen worden, stemde dankbaar. 

Weken voor het jaarlijkse 'vadersdiner' bezocht hij het restaurant om alvast het tafeltje uit te zoeken waar hij met zijn twee dochters zou gaan zitten. Monica en Sandra moesten absoluut eten wat ze het lekkerst vonden. ‘Kies wat je lekker vindt’, waren zijn gevleugelde woorden. Vanzelfsprekend bracht hij ze na het diner keurig thuis.

Gentleman

Het is maar één voorbeeld van de consciëntieuze wijze waarop Karel Dingelhoff in het leven stond. Als een ware gentleman vond hij het oprecht belangrijk dat die ander het naar de zin had. 

Dat merkte zijn latere vrouw Thea al toen ze hem ging helpen met de bardienst bij Honk- en Softbalvereniging De Hazenkamp in Nijmegen. Onderhoudende gesprekken achter de bar leidden binnen een paar maanden tot bioscoopbezoek, en zelfs een gezamenlijke vakantie op Terschelling in 1961.  

Terschelling

De kiem werd gelegd voor huwelijk, twee dochters, twee kleinkinderen en een vast vakantieadres. Tot vorig jaar togen Karel en Thea, naast tal van andere reisbestemmingen, jaarlijks trouw naar 'hun' waddeneiland. 

In dienst van de grote farmaceut Roche Nederland adviseerde hij artsen over medicijngebruik. Na de hbs bleef hij door zelfstudie en cursussen op de hoogte van telkens nieuwe ontwikkelingen. Om als vraagbaak uit te groeien tot een belangrijke hoeksteen van het bedrijf.

Gevoed door zijn ontembare honger naar kennis, puilde de boekenkast steeds meer uit. En ook na zijn pensioen bleef hij gedreven. Bijvoorbeeld met 'Nijmegen in Beeld', een stichting waar hij als geboren en getogen Nijmegenaar trouw donateur van was. Misschien wel, omdat hij wist dat het een wonder was dat hij de geschiedenis van Nijmegen nog zoveel jaren had mogen meemaken. Veel klasgenoten lieten het leven tijdens het vergissingsbombardement in 1944 op de dag dat Karel met griep thuis was. 

De Hazenkamp

Voor zijn bestuurstaken bij De Hazenkamp in de jaren zeventig en tachtig kreeg hij alom waardering. Actief bleef hij als honkballer tot en met het veteranenteam. Na zijn pensionering begon hij met golfen. Trots was hij toen zijn naam aan het ereportaal van golfclub Rijk van Nijmegen werd toegevoegd als winnaar van de seniorenbokaal 2009. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.