Volledig scherm
© SXC

Getrouwde tbs'ers op longstay-afdeling willen niet langer gescheiden leven

NIJMEGEN/VUGHT - Twee mannelijke tbs'ers van de longstay-afdeling die vorig jaar met elkaar trouwden, eisen bij de rechter dat ze worden herenigd. Het kort geding dient donderdagmiddag in Arnhem.

De zaak is aangespannen door de 47-jarige John, die al sinds 1992 in de tbs zit en sinds 2004 op de longstay. Hij leerde in 2006 zijn partner Marcel (45) kennen op de longstay-afdeling in het Brabantse plaatje Zeeland. Op 7 december 2015 trouwde het stel binnen de kliniekmuren. Op dat moment zaten de twee al op andere afdelingen.

Gescheiden sinds trouwdag
Sinds hun trouwdag hebben John en Marcel elkaar niet meer kunnen zien, omdat verlof in de longstay bijna niet mogelijk is. John verblijft in Vught, Marcel in Zeeland. De Nijmeegse Pompestichting, waar zowel beide locaties onder vallen, wil volgens advocaat Jos Willemsen ook niet opdraaien voor eventuele vervoerskosten.

„Zelf beschouwen beide partners een hereniging als hun laatste kans op levensgeluk. Ze weten dat ze waarschijnlijk nooit meer buiten komen. Ze worden niet behandeld, althans niet met het oog op terugkeer in de samenleving. Er is voor hen geen perspectief. Hun relatie is alles dat ze hebben. Maar kun je een relatie in stand houden als je geen omgang mag hebben?"

Verhuizing
Het toeval wil dat de longstay-afdeling in Vught goeddeels sluit. Acht van de zestien afdelingsgenoten van John verhuizen naar Zeeland, de rest – John incluis – gaat naar een nieuwe longstay-unit in Nijmegen. Zo zijn de echtelieden dus nog niet bij elkaar.

In het kort geding, donderdag, verwijst advocaat Willemsen naar artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Daarin is het onwrikbare recht op een privé-leven en familie- en gezinsleven vastgelegd. „Dat recht geldt óók voor gedetineerden. Daar is volop jurisprudentie over. Iedereen heeft recht op kwaliteit van leven. Daar zou het júist in de longstay over moeten gaan."

Zelfde locatie
De advocaat eist niet dat beide partners op dezelfde afdeling worden geplaatst. Wel dat ze naar dezelfde longstay-locatie verhuizen. Dat maakt een bezoekregeling, en regelmatig contact, veel gemakkelijker. De Pompestichting wil vooralsnog niet inhoudelijk reageren op de zaak.

Live Voetbal

home logo Sparta RotterdamSPA
EINDE
2-3
ExcelsiorEXC
away logo
home logo AjaxAJA
EINDE
2-0
FeyenoordFEY
away logo
home logo Willem IIWIL
EINDE
1-1
FC GroningenGRO
away logo
home logo Heracles AlmeloHER
EINDE
1-2
PSVPSV
away logo