Volledig scherm
© EPA

Gevreesde haatimam predikt al een jaar in Veenendaal

VEENENDAAL -De naar Nederland uitgezette haatimam El Alami Amaouch blijkt hier al zeker een jaar actief te zijn.Terwijl België alles deed om van de imam af te komen, predikte hij in Veenendaal.Dat vertellen bronnen aan deze krant.

De gevreesde haatimam, die in België zijn volgelingen opriep naar Syrië af te reizen, blijkt al ruim een jaar rustig zijn gang te gaan in Nederland. De politie is getipt, maar er is niet ingegrepen. In België baarde Amaouch onder meer opzien door Allah te smeken een seculiere Marokkaanse dichter de tong af te snijden.

'Scherp in de gaten gehouden'
Opmerkelijk genoeg zei het ministerie van Veiligheid en Justitie afgelopen zaterdag nog dat de Nederlands-Marokkaanse imam 'scherp in de gaten zal worden gehouden als hij naar Nederland komt'. Daarbij is niet vermeld dat hij al maanden in Veenendaal wordt gesignaleerd.

Zoon
Vorig jaar deed iemand bij de politie melding van het prediken van Amaouch. De imam zou dat op 'meerdere plekken' in Veenendaal doen. België werkte toen al aan het uitzetten van de haatimam, die volgens de Belgische staatssecretaris van Asiel 'gif voor moslimjongeren' is. België noemt hem een gevaar voor de samenleving. Niet alleen zijn volgelingen zijn radicaal, zijn zoon riep in een filmpje op christenen en afvalligen te doden.

Familie
Dat de imam zich juist in Veenendaal ophoudt, heeft te maken met de familie die de imam daar heeft. Een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zegt dat bekend is dat de imam regelmatig in Nederland wordt gesignaleerd. „Hij kan de grens over omdat er vrij verkeer van personen is, maar we houden hem in de gaten.”

Zijn preken kunnen niet worden verboden, zolang Amaouch zich aan de grenzen van de wet houdt. „Wanneer hij strafbare feiten pleegt, wordt hij aangehouden.”

Politie en burgemeester
De politie in Utrecht wil wegens 'privacyredenen' niet inhoudelijk ingaan op de zaak, burgemeester Wouter Kolff van Veenendaal zegt slechtsdat hij zich niet herkent in het beeld van een haatimam die ongehinderd zijn gang kon gaan.

Volledig scherm
De gevreesde haatimam El Alami Amaouch wordt nu regelmatig gesignaleerd in Veenendaal