Gewoon alles zeggen of een beetje op je woorden letten? ‘Laten we niet doorslaan, anders zijn we zo terug in de Victoriaanse tijd’

Het is vrijdag twintig jaar geleden dat politicus Pim Fortuyn werd vermoord vanwege zijn ideeën, onder meer over de islam en het vreemdelingenbeleid. Zijn moord zwengelde de discussie aan over vrijheid van meningsuiting. Sociale media hadden we nog niet destijds en de termen ‘woke’ en ‘cancelcultuur’ waren nog niet bedacht. Na een week waarin Nederland 22 plekken zakte op de ranglijst van persvrijheid en het bijna alleen maar ging over de uitspraken van presentator Johan Derksen, vroegen we bezoekers op het Wageningse Bevrijdingsfestival: durft u nog alles, altijd en overal te zeggen wat u vindt?  

7 reacties

 • Evelien Ta

  2 maanden geleden
  Het lijkt wel of wel of er steeds meer deugdmensjes komen. Iedereen heeft wel eens iets gezegd wat je beter niet kunt zeggen. Geen reden om diegene gelijk aan de hoogste boom te hangen. Je hoeft niet alles met elkaar eens te zijn.
 • Peter Van Brakel

  2 maanden geleden
  Nederland en blijkbaar wereldwijd is er een clubje die in hun leven nog niets hebben meegemaakt en daardoor nog geen eelt op hun ziel hebben gekweekt en daardoor erg tere zieltjes hebben. Daarbij de perverse subsidie prikkels voor klaagkantoortjes die welvaren bij het optimaliseren van een klachtenstroom en daardoor elke keer een onderwerp not done verklaren. Ik zal altijd het recht, zelfs van mijn grootste vijand verdedigen alles te mogen zeggen. Vrijheid van meningsuiting stop bij geweld
 • Geert Loermans

  2 maanden geleden
  @Henk Doddema, het is geen kleine wokegroep die dit bepaalt. Inmiddels is meer dan de helft van de Nederlanders tot de conclusie gekomen, dat eer zoiets is als beschaving en gevoelens, maar dat is blijkbaar nog niet tot jou doorgedrongen, jammer.
 • Andre Eggerding

  2 maanden geleden
  Vroeger leerden we : schelden doet geen pijn.
 • Charles de Wit

  2 maanden geleden
  Beledigd worden is een keuze. Je kunt ook denken "beter hij dan iemand met zijn volle verstand ". En verder, er is nog steeds geen wet die zegt dat je niet beledigd mag worden. Je mag geen valse informatie over iemand verspreiden (smaad en laster), maar als een mening of nog erger, de waarheid, je beledigd, dan ligt het probleem bij jou.