Volledig scherm
Op de boekentafel van de Dialectdag lagen ook speciale uitgaven voor kinderen over de kerkelijke feestdagen in het dialect. © DG

God praat plat in Zieuwent, de mensen niet meer

ZIEUWENT - Kerkdiensten die in de taal van de streek worden gehouden, trekken meer mensen. Dat constateerde Jan Leijenhorst van de protestantse gemeente Barchem zaterdag op de 52ste dialectdag.

'Spreekt God (nog wel) dialect?' was het thema van deze dialectdag, georganiseerd door de stichting Culturele Grenscontacten Achterhoek-West -Münsterland.

Lagere drempel
De pastor vertelde aan een volle zaal in 't Witte Paard in Zieuwentdat de kerkdiensten in het dialect populair zijn. „Bij ons zijn de mensen wel gelovig, maar ze willen niet elke zondag naar de kerk. Als de drempel lager is, komen ze wel."

Mooderspraoke
Samen met zijn Duitse collega Christian Dieker uit Legden vond Leijenhorst het geen belemmering om de streektaal in de kerk te gebruiken. Volgens hem is het juist een goede zaak: „Als het om hun gevoel gaat kunnen de Achterhoekers zich vaak juist beter in hun 'mooderspraoke' uitdrukken."

In ieder geval de ouderen - een veelgemaakte opmerking zaterdagochtend was dat jongeren het dialect wel verstaan, maar zelf niet of nauwelijks spreken.

Live Voetbal

home logo Sparta RotterdamSPA
EINDE
0-1
VitesseVIT
away logo