Volledig scherm
Het Arsenaal in Grave. © Geurt Franzen

Grave aast op Europees geld

GRAVE - Samen met tal van andere vestingsteden in Europa hoopt de gemeente Grave Europees geld binnen te slepen door samen te werken. „Wil je in aanmerking komen voor Europese subsidie, dan moet je dat in Europees verband doen.Als we als Nederlandse steden aankloppen, krijgen we geheid 'nee' te horen”, zegt burgemeester Lex Roolvink.

Er is vorige week in Den Bosch door de European Federation of Fortified Sites (Efforts) een overeenkomst getekend.

Historie
„Nu nog door zo'n twintig betrokken steden. Maar dat kunnen er makkelijk meer worden”, zegt Roolvink. De steden hebben de overeenkomst dat ze in historisch opzicht van belang zijn geweest. Roolvink: „Het zijn steden met een militair erfgoed. Zoals Grave dat ook heeft. Het besef dat militair erfgoed niet alleen behouden dient te blijven, maar ook gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld toeristische doeleinden heeft de steden bij elkaar gebracht.”

Plannen
In de plannen van Efforts staat dat er nu eerst een organisatie opgezet moet worden. Als dat gedaan is, kan een plan worden uitgewerkt. „Dan zouden we wellicht in de zomer van volgend jaar naar Brussel kunnen met een daadwerkelijke aanvraag. Wat dat plan is en hoeveel geld we dan binnen kunnen halen, moet nog blijken. Maar er is in Grave genoeg dat we met Europese subsidie kunnen doen. Opknappen van de vestingmuren, de opzet van het militair museum in de Generaal de Bonskazerne bijvoorbeeld. Of het versterken van de museumfunctie.”

Behalve van een groot aantal steden in het buitenland hebben ook een groot aantal Nederlandse vestingsteden zich verbonden aan de samenwerking.