Volledig scherm
Kunstenaar Gunter Demnig legt Stolpersteine. © Hans Veenhuis

Groen licht voor 'Stolpersteine' bij huizen Arnhemse nazislachtoffers

ARNHEM -Het stadsbestuur van Arnhem geeft groen licht voor de aanleg van 'Stolpersteine' van de Duitse kunstenaar Gunther Demnig voor de huizen van tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoorde burgers.Met dit besluit komt er een einde aan moeizaam onderzoek naar de vraag of dit soort monumenten wel gepast zijn in de openbare ruimte in de Gelderse hoofdstad.

Burgemeester Herman Kaiser kwam erachter dat in de joodse gemeenschap zowel voor- als tegenstanders zijn van de struikelstenen.

Voor- en tegenstanders
De voorstanders zien de stenen als monumenten die de massaliteit van de deportaties aantonen. Tegenstanders vinden dat de Duitse kunstenaar Demnig 'rijk wordt van die stenen over de rug van de overledenen en hun nabestaanden'.

Locoburgemeester Gerrie Elfrink concludeert nu namens het stadsbestuur, bij afwezigheid van de zieke Kaiser, dat er 'geen overeenstemming is te verwachten' tussen de strijdende partijen'.

Besluit genomen
Hein-Willem Leeraar is verheugd dat het gemeentebestuur de knoop heeft doorgehakt. Hij ijvert met zijn familie voor een struikelsteen ter nagedachtenis van zijn oud-oom Philip Leeraar voor diens voormalige winkel in confectie aan de Koningstraat, thans de zaak van vioolbouwer Hans Peters.

Philip Leeraar behoorde tot de eerste groep joodse burgers uit Arnhem die bij een razzia in 1941 is opgepakt. Hij kwam na een maand om in het beruchte concentratiekamp Mauthausen.

Live Voetbal

home logo Sparta RotterdamSPA
EINDE
0-1
VitesseVIT
away logo