Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Archiefbeeld.

Grootste zorginstelling van Nederland in de problemen door miljoenentekort

ARNHEM / EDE / NIJMEGEN - Ggz-instelling Parnassia, met ruim 13.500 medewerkers de grootste zorginstelling van Nederland en ook actief in onder meer Arnhem, Ede en Nijmegen, zit in financiële problemen. Het jaar 2018 heeft Parnassia afgesloten met een tekort van ruim 29 miljoen euro.  

De Parnassia Groep is ontstaan door een fusie van het Rotterdamse Antes en de Haagse parnassia Groep. Door de fusie zijn instellingen als Bouman, Delta, Bavo Europoort en Parnassia onder één bestuur gekomen. Behalve in Arnhem, Ede en Nijmegen heeft Parnassia vestigingen in Oosterbeek en Wolfheze.

Het miljoenentekort is vooral ontstaan doordat verzekeringsmaatschappijen en gemeenten rekeningen voor geleverde zorg niet hebben betaald. Een andere reden is het grote personeelstekort waarmee de hele zorg te kampen heeft.

Negatief resultaat

De problemen kwamen eind vorige maand aan het licht in een interne mail van de leiding van de Bavo/Europoort-kliniek van de Parnassia-groep aan de medewerkers. Daarin wordt gesteld dat de organisatie een dergelijk negatief resultaat niet nóg een jaar kan dragen.

De mail leidde tot onrust onder het personeel, dat al langdurig onder grote druk staat. Bij de kliniek is het ziekteverzuim 8,4 procent en dat is hoger dan gemiddeld in de zorg. Bovendien kampt de groep met een personeelstekort: op elke twintig medewerkers komt de kliniek er drie tekort. Dit leidt al jaren tot hoogspanning bij het personeel en heeft gevolgen voor de zorg zoals langere wachtlijsten en kortere behandelingen waardoor (verwarde) mensen sneller op straat komen.

Personeel onder druk

Parnassia gaat de problemen te lijf door opleidingen van het personeel te beperken en door minder personeel in te huren. De vaste krachten vrezen daardoor onder nog meer druk komen te staan.

Er zal door de ggz-instelling nog meer bezuinigd worden op administratieve lasten. Bestuursvoorzitter Stephan Valk schat dat de Parnassia ‘tussen de 40 en 50 miljoen euro aan onnodige administratieve lasten kwijt is.’ Valk meent dat landelijk ‘de buitensporige administratieve en verantwoordingseisen’ drastisch moeten worden beperkt om die lasten te doen verminderen.

Zwarte cijfers

Hoeveel formatieplaatsen bij het administratief en indirect personeel dit jaar gaan verdwijnen, geeft Parnassia niet aan. Vakbondsbestuurder Cor de Beurs van FNV zorg en welzijn noemt een aantal van tussen de 200 en 300. Dat is op het hele personeelsbestand van 13.500 medewerkers een krimp van twee procent.

Parnassia stelt voldoende weerstandsvermogen te hebben om het verlies te dragen en volgend jaar weer zwarte cijfers te schrijven.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.