Volledig scherm
Het orgel in Bemmel krijgt een grote opknapbeurt © Marc van Onna

Grote beurt orgel in Theaterkerk Bemmel

BEMMEL - Orgelmaker Nico van Duren uit Oijen verricht dezer dagen met zijn vrouw Annick groot onderhoud aan het Verschueren orgel in de Theaterkerk in Bemmel.

Het is niet voor het eerst dat orgelmaker Van Duren uit Oijen in Bemmel actief is. Begin dit jaar breidde hij het orgel in de protestantse kerk nog uit met 162 pijpen tot een totaal van 663.

Stof
Het orgel in de theaterkerk is heel wat groter, het telt liefst 1.340 pijpen. Het instrument dateert van 1950 en is lang niet gebruikt. Het zat onder het stof volgens de Van Durens. Nico is blij dat het een tweede leven krijgt. „Maar al te vaak worden leegstaande kerken omgebouwd tot appartementencomplex en verdwijnt het orgel naar het Oostblok of belandt het in de container.”

Musicals
De Brabander ziet volop gebruiksmogelijkheden voor het orgel. Zo zou je er stomme films of musicals mee kunnen begeleiden. De komende tijd wordt het stemmen van het apparaat de grootste klus. De twee denken dat ze die ruim voor de opening op vrijdag 28 oktober geklaard hebben.

Lees meer in de Gelderlander editie Betuwe van zaterdag 15 oktober of in onze e-paper.