De carnavalsoptocht in Renkum, zaterdag.
Volledig scherm
De carnavalsoptocht in Renkum, zaterdag. © Gerard Burgers

Grote carnavalsoptocht in Groesbeek toch afgelast, net als vele andere optochten in de regio

OVERZICHT | UPDATEARNHEM - Carnaval is zondag letterlijk en figuurlijk in het water gevallen: door het slechte weer konden veel optochten in de regio niet doorgaan. 

De grootste optocht van de regio, die in Groesbeek, leek aanvankelijk gewoon door te kunnen gaan. De organisatie hoopte met een uur uitstel de zaak nog te kunnen redden. Maar uiteindelijk moest de organisatie ook hier besluiten er een streep door te zetten. De overvloedige regen en vooral de aangekondigde harde windstoten maakten het onverantwoord om de wagens toch de weg op te sturen.  

Deze optochten gingen zondag niet door:

 Alverna, Angeren, Angerlo, Arnhem, Babberich, Balgoij, Beers, Bemmel, Beneden-Leeuwen, Bergharen, Beuningen, Cuijk, Dreumel, Elden, Emmerik (Duitsland), Ewijk, Groesbeek, Groessen, Haalderen, Huissen, Kranenburg (Duitsland), Leuth, Nederasselt, Nijmegen, Overasselt, Rheden, Sint Anthonis, Tolkamer,  Velp, Wijchen, Winssen, Zevenaar.

Deze optochten gingen zondag wel door:

Boven-Leeuwen, Gendt (vanavond 20.00 uur), Groenlo (16.11 uur), Milsbeek (vandaag 15.00), Mill,  Sint Hubert, Wanroij, Wehl, Wilbertoord.

Deze optochten zijn uitgesteld: 

Didam (1 maart), Elst (21/22 maart), Gennep (dinsdag 13.30), Heumen (uitstel, datum nog niet bekend), Harreveld (maandag), ‘s-Heerenberg (maandag),  Ooij (22 maart), Oosterhout (15 maart), Ulft (uitstel, datum nog niet bekend).

Lees het laatste nieuws over carnaval in de regio in ons dossier. Daarin onder meer reacties van de organisatoren op het slechte nieuws. 

Dat was ook in andere plaatsen het geval. Groessen in de Liemers was zondagochtend de eerste die een afgelasting aankondigde. Daarna volgden snel meer optochten, waaronder Didam en Arnhem. In Sint-Hubert en Mill gaan de carnavalsoptochten zondag door, daarmee zijn deze plaatsen een uitzondering in een zee van afgelastingen.  

‘Zwaar klote’

,,We konden niet anders”, zegt een diep teleurgestelde voorzitter Frits Roelofs van de Vrienden van de Ernems Optog. ,,Het is echt zwaar klote om het maar eens op z’n Ernems te zeggen maar ja, het weer geeft ons geen andere mogelijkheid.”  

Didam naar 1 maart

De carnavalsoptocht van Didam, waar ook Loil en Nieuw Dijk aan meedoen, schuift vanwege het weer een week op, naar zondag 1 maart. In Groenlo hopen ze de optocht nog te redden door deze om 16.11 uur te laten beginnen. De code geel die vanwege de sterke wind is afgekondigd, loopt tot 16 uur. Daarna zou het rustiger moeten worden. Daarop hopen ze ook in Gendt, waar een avondoptocht op het programma staat. Deze lijkt door te gaan en begint om 19 uur. 

Burgemeester Otwin van Dijk van Oude IJsselstreek voorspelde zaterdag al dat er niet veel anders op zit dan grote wagens te verbieden. Hij nam dat besluit al voor Ulft en Silvolde. De grote wagens zijn te vatbaar voor de wind en de kans op ongelukken is te groot.