Volledig scherm
© Erna Lammers

Half jaar de cel in voor afpersing, diefstal en vrijheidsberoving

VELP/ ARNHEM - Een 19-jarige man uit Velp moet iets minder dan een half jaar de cel in voorafpersing, diefstal van pinpassen met bedreiging, het pinnen van geld met de gestolen pinpassen en vrijheidsberoving. De rechtbank legde hem vandaag 365 dagen cel op, waarvan 193 voorwaardelijk.

Zijn 18-jarige broer werd vrijgesproken van deze feiten.De vader van de twee broers is inmiddels gevlucht naar het buitenland en nog op vrije voeten. Er loopt een arrestatiebevel tegen hem.

Afgifte
Bij een homo-ontmoetingsplaats nabij Elst sloegen het drietal in de avond van 17 december 2015 toe. De Arnhemmers stapten bij een man in de auto, waarna de vader de automobilist dwong tot afgifte van zijn portemonnee en mobiele telefoon. Vervolgens moest het slachtoffer naar Arnhem rijden. Daar pinde de vader met de bankpas van de man een bedrag van 860 euro.

Smeken
Tenslotte ging het drietal nog met het slachtoffer eten bij een cafetaria. Laatstgenoemde, die op dat moment de wanhoop nabij was, smeekte het personeel van de cafetaria de politie te bellen. Hij werd echter niet serieus genomen, waarna de vader en de oudste broer hem de snackbar uitwerken.

Alcohol
De rechtbank vindt de 19-jarige Velpenaar verminderd toerekeningsvatbaar en heeft daar rekening mee gehouden bij de opgelegde straf.Aan het voorwaardelijke deel van de straf zijn bijzondere voorwaarden verbonden. De man moet zich onder andere laten behandelen, mag geen alcohol drinken en moet verblijven in een instelling voor begeleid wonen.

Jeugddetentie
De betrokkenheid van de 18-jarige kan niet worden bewezen, zegt de rechtbank. Wel vindt ze bewezen dat de 18-jarige jongen had moeten weten dat deauto waarin ze reden gestolen auto was. De jongen is veroordeeld tot 75 dagen jeugddetentie, waarvan 30 dagen voorwaardelijk, met bijzondere voorwaarden.Hij moet zich laten behandelen.