Hanneke maakt wandelingen voor haar website: ‘Tijdens de lockdowns heb ik een virtuele wandeling gemaakt’
mijn hobbyHanneke Roelofsen (58) heeft veel hobby’s en een brede belangstelling. Fotograferen, kunst, geschiedenis, kunstgeschiedenis, schrijven, websites maken en wandelen.
„Het duurde even voordat al die dingen in elkaar vielen. Het begon toen ik stukjes voor mijn wijkkrant ging schrijven”, vertelt de Nijmeegse. „Ik fietste dagelijks langs beelden in mijn wijk en wilde er meer van weten. Ik maakte foto’s, zocht er informatie bij en schreef stukjes over wie ze gemaakt hadden, wat ze voorstelden, wanneer en waarom ze geplaatst waren. Het leek me ook leuk om die kennis te delen, dus maakte ik de website kunstroutesnijmegen.nl. Daarop zet ik wandelroutes van kunstwerk naar kunstwerk met informatie. Iedereen kan ze gratis downloaden en de wandeling in eigen tempo lopen, wanneer ze willen. Op mijn site staan ook veel links naar andere wandelroutes en naar musea.”
Mijn universiteitsroute was zelfs NS-wandeling van de maand!
De eerste wandeling was heel veel werk, zegt Roelofsen. ,,Ik moest alles nog bedenken. De volgende gingen steeds makkelijker. Er kwam een wandeling van 3 keer 5 kilometer langs kunstwerken in de stad. Mijn universiteitsroute van 10 kilometer is heel populair. Die was ooit zelfs NS-wandeling van de maand! De zevenbruggenwandeling van 15 kilometer is de nieuwste. En dan had ik nog de Lent-Art route in Nijmegen-Noord, maar die is nu niet meer te doen. Heel dat gebied ligt op de schop omdat er een nieuwe wijk gebouwd wordt, maar als ze klaar zijn stippel ik weer een nieuwe route uit. Extra leuk voor de mensen die de oude gelopen hebben: kunnen ze het verschil zien, van natuur tot stad.”
Virtuele wandeling
Hoe lang het lopen is? ,,Dat hangt af van hoeveel tijd je aan de kunst wilt besteden of aan een drankje onderweg of gezelligheid met je medewandelaars.”
Tijdens de lockdowns heeft ze een virtuele wandeling gemaakt. ,,Ik heb de wandeling gefilmd terwijl ik hem zelf liep. Dan kon je hem thuis bekijken en stappend-op-de-plaats meelopen. Die staat nog steeds op mijn site.
„Soms doe ik een oproep op Facebook en loop ik de routes met een klein groepje. Ik hoef daar eigenlijk niets voor te hebben, maar ik vraag een euro, dan komt iedereen tenminste opdagen. Onderweg vertel ik veel, maar ik hoor ook veel, over vogels en planten of herinneringen van oud-Nijmegenaren. Het is zo leuk om te doen!”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kabinet wil meteen advocaat voor slachtoffer in zedenzaak
-
2
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
Aerosmith-zanger Steven Tyler opgenomen in afkickkliniek: ‘Fans krijgen geld terug’
-
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
PREMIUM
500 miljoen euro verlies, en toch wil Kaag de knip trekken voor KLM
Voor nog eens 220 miljoen euro wil het kabinet aandelen Air France-KLM kopen. Om zeggenschap over de ‘blauwe trots’ te houden, had minister Sigrid Kaag van Financiën weinig keus.
-
PREMIUMMet video10
Twee flitspalen uit de grond gereden, werk van een 'rammer'? 'Helaas doet 'ie het nog'
NIJMEGEN - Nieuwsgierige, toeterende, zwaaiende en lachende automobilisten; sommigen steken hun duim op. Twee Nijmeegse flitspalen zijn binnen 48 uur geveld: omvergereden, of geduwd. Een aan de Energieweg, de ander aan de Nieuwe Dukenburgseweg. En weinig mensen zijn daar erg rouwig om, zo blijkt. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
PREMIUM
Anastasia en Nikolai werden als kind uit huis geplaatst, nu willen ze een schadevergoeding
Tien jaar geleden werden Nikolai en Anastasia uit huis geplaatst. Nu zijn ze volwassen, en proberen ze vandaag met hun familie in de rechtbank de weg vrij te maken voor een schadevergoeding van het Leger des Heils en de Raad voor de Kinderbescherming.