Volledig scherm
© S.J. de Waard / CC-BY-SA-3.0 (via Wikimedia Commons)

Helft meer schepen op Waal door lage waterstand

NIJMEGEN -De ongewoon langdurige lage waterstand bezorgt het scheepvaartverkeer op de Waal veel hinder. Files zijn voorlopig nog niet te verwachten, maar op de rivier is het de laatste dagen wel zeer druk.

Er passeren 50 procent meer schepen dan normaal in deze periode van het jaar.

Minder zwaar beladen
De schepen zijn vanwege de lage waterstand veel minder zwaar beladen dan anders. Daarom zijn ook meer schepen nodig om de vracht te vervoeren. Op websites van Rijkswaterstaat kunnen schippers zien hoeveel diepte ze nog hebben voor hun schip en hoeveel ton ze kunnen laden.

Langzamer
De binnenvaartschippers varen nu ook extra langzaam aan Nijmegen voorbij. De schroeven zorgen anders voor te veel beroering van het water en zuiging. Zo zouden schippers elkaar kunnen hinderen: de vaargeul is namelijk flink versmald door het lage water.

Vorig jaar
Een jaar geleden kende de Waal in deze tijd ook geruime tijd een zeer lage waterstand, iets lager nog dan nu. Rijkswaterstaat liet schepen toen wachten, zodat ze een voor een Nijmegen passeerden.

Lees meer over de lage waterstand in de papieren krant, regio Nijmegen van 17/10/2016, in onze betaalde online-krant, of in onze apps.