Volledig scherm
© Thinkstock

'Herenigen van tbs-echtpaar is te risicovol'

ARNHEM - Het is niet goed voor de veiligheid en gemoedsrust van mede-patiënten als longstay-tbs'er John op dezelfde afdeling wordt geplaatst als zijn echtgenoot Marcel. Dat betoogde de tbs-instelling de Pompestichting in Nijmegen donderdagmiddag in een bijzonder kort geding bij de rechtbank in Arnhem.

„Dat zou onherroepelijk tot spanningen leiden”, aldus Igo Nijenhuis, raadsman van de Pompe.

Nooit meer vrij
John (47) zit al sinds 1992 in de tbs en sinds 2004 op een longstayafdeling. Hij komt zeer waarschijnlijk nooit meer vrij. Op 7 december 2015 trouwde hij met mede longstay-tbs'ers Marcel (45). Sindsdien hebben de twee elkaar niet meer gezien, omdat John in op de afdeling in Vught verblijft en Marcel op de afdeling in het dorpje Zeeland. Beide klinieken vallen onder de Pompestichting.

Niet naar Zeeland
Nu de longstay in Vught goeddeels gaat sluiten en tbs-patiënten worden overgeplaatst naar Zeeland en Nijmegen, leek een hereniging van de echtelieden in de maak. Maar de Pompe ziet dat niet zitten. John heeft een zwaarder risicoprofiel en 'meer behoefte aan structuur', aldus de Pompe. Hij zou in Nijmegen het beste op zijn plaats zijn en mag niet naar Zeeland.

Familieleven
Johns advocaat, Jos Willemsen, vindt dat ook tbs'ers recht hebben op huwelijksgeluk. „Juist omdat er voor hen geen enkel ander perspectief is, ze hebben feitelijk levenslang.” Willemsen doet een beroep op artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, waarin het recht op een familieleven is verankerd. Dat recht geldt ook voor gedetineerden en tbs'ers, stelt hij.

Plicht
Een vertegenwoordiger van de Pompe zei tijdens de zitting dat de kliniek de belangen van John wel degelijk heeft meegewogen. „Maar behalve het recht op een familieleven, bestaat er voor ons de plicht om de zorg en veiligheid van medebewoners te waarborgen.”
Volgens advocaat Willemsen vormt John geen gevaar voor medebewoners en zal hij er juist alles aan doen om zijn geluk met echtgenoot Marcel niet in de waagschaal te leggen.

Zes weken
Uiteindelijk werd de zaak zes weken aangehouden. Bekeken wordt of het verzoek tot hereniging van de echtelieden ook via een interne klachtenprocedure van de Pompe kan worden bepleit. Zo niet, dan zal de kort geding-rechter alsnog een oordeel vellen.