Volledig scherm
Albert Heringa tijdens een eerder rechtszaak © ANP

'Heringa niet strafbaar voor helpen moeder bij zelfdoding'

BENNEKOM - Bennekommer Albert Heringa is niet strafbaar voor de hulp die hij in 2008 heeft verleend aan zijn hoogbejaarde moeder om een einde aan haar leven te maken. Dat adviseert advocaat-generaal Spronken de Hoge Raad naar aanleiding van het cassatieberoep dat het Openbaar Ministerie instelde tegen de uitspraak van het hof in Arnhem, dat Heringa ook al vrijpleitte.

De 99-jarige (stief)moeder van Heringa verbleef in een verzorgingstehuis in Ermelo, leed aan hartfalen, had ernstige rugklachten en was nagenoeg blind.

Video
In juni 2008 heeft Heringa haar op haar uitdrukkelijke verzoek medicijnen verstrekt die zij heeft ingenomen, waarna ze is overleden. Heringa heeft het hele proces op video opgenomen, waaronder een gesprek waarin zijn moeder zei dat ze klaar was met het leven.

Documentaire
De beeldopnamen waren in 2010 te zien in de documentaire De laatste wens van Moek. Een zelf geregisseerde dood. Die is uitgezonden door Netwerk.

Het staat de Hoge Raad vrij om het advies van advocaat-generaal Spronken al dan niet te volgen. De Hoge Raad doet op 14 maart 2017 uitspraak.

Volledig scherm
Albert Heringa tijdens een van eerdere zittingen © ANP