Volledig scherm
Herman Vermeulen voorziet de scheidsrechter van een drankje. foto Gerard Burgers

Herman Vermeulen is wereldberoemd in de Betuwe

Hij is niet te missen voor de bezoekende clubs.En daarom wereldberoemd in de regio. Voor SV Angeren is Herman Vermeulen onmisbaar. Hij verricht al zo'n 55 jaar vrijwilligerswerk voor de voetbalclub. Volgend jaar wordt zowel SV Angeren als erelid Vermeulen 75 jaar.

Herman Vermeulen werd op 4 oktober 1942 gehandicapt geboren. Door zijn verstandelijke beperking kan hij zich moeilijk verstaanbaar maken. Bovendien hoort hij niet goed. Herman heeft een paar secondanten bij het interview geregeld: Wim Brandts en Paul van Koolwijk, respectievelijk voorzitter en wedstrijdsecretaris van SV Angeren. De vragen aan Herman worden bijna schreeuwend gesteld. Herman lacht en vindt de piek in persoonlijke aandacht voor hem uiterst vermakelijk.

De geboren Angerenaar is al dik 55 jaar vrijwilliger op sportpark De Poel. Wat hij heeft gedaan en nog steeds doet - op 74-jarige leeftijd! - is ongekend en ondoenlijk om allemaal op te schrijven; van het beheer van de kleedkamers tot het belijnen van de velden en het cateren van de scheidsrechters. Ook was hij enkele malen zelf scheidsrechter. „Dat vond ik het leukste.”

„Of er ook iets niet leuk is? Een grote mond”, verzucht Herman. Als hij onheus bejegend wordt, volgt vaak al snel een reprimande vanuit het kader. Of van Herman zelf. Zoals dat brutale jeugdlid eens, die hij zover kreeg zijn excuses aan te bieden. Zijn secondanten geven aan dat Herman trammelant op en rond de velden niet kan hebben. „Maar als het eerste verliest, is hij degene die er het minst last van heeft.”

De spelers kunnen rekenen op troost van de clubman pur sang. „Ik geef ze dan een schouderklopje.”

Voor al zijn tomeloze inspanningen kreeg 'Majje' (in de volksmond) in 2012 de Gouden Duim. Uitgereikt door toenmalig burgemeester Harry de Vries. En in 2002 is Herman tot erelid benoemd, een zeldzame titel bij no-nonsense vereniging Angeren. 'Herman en de club zijn een twee-eenheid', werd toen gezegd. Ware woorden.

Voorheen was Herman dagelijks op het sportpark te vinden, de laatste tijd rijdt hij wat minder vaak met zijn invalidekarretje van zijn woonruimte in verzorgingshuis Sancta Maria in Huissen naar Angeren. Nu 'alleen' nog iedere zaterdag en zondag de hele dag en woensdag- en vrijdagmiddag. ,,Ik neem dan vier boterhammen met kaas en worst mee. En hier mag ik eten pakken. Een kroketje, lekker." Hij glundert.

Maar er wordt ook een traantje weggepinkt. „Ik heb veel verdriet van het overlijden van Piet.”Herman wijst op de foto aan de wand achter hem van het eerder dit jaar overleden bestuurslid en gangmaker Piet Vermeulen. „Hij was mijn maatje”, klinkt het bedroefd. Herman geeft aan dat het verdriet langzaam wegebt, maar dat het gemis er nog is. Iedereen in de wijde omtrek kende Piet. Maar dat geldt ook voor Herman.

Volgend jaar wordt Herman 75 jaar. Een mooi moment om te stoppen? „Nee, ik ga door! Net zolang tot ik niet meer kan.”Ook de club viert in 2017 de 75ste verjaardag. "Ik wil een groot feest", zegt Herman. „En Feyenoord of het Nederlands elftal moet komen spelen.”

Elke sportvereniging heeft ze: helden die al hun tijd in de club steken, maar het liefst op de achtergrond blijven. Die enthousiaste vrijwilligers verdienen een podium. Daarom gaat De Gelderlander naar die clubhelden op zoek. Ken jij zo'n held? Nomineer hem of haar dan op dg.nl/clubheld. Dan worden ze misschien wel de clubheld van het jaar en wint de vereniging € 10.000!