Het bewijs is er! Wolvenstel op Veluwe heeft zeker drie welpjes

Het wolvenpaar op de noordelijke Veluwe heeft drie welpjes. Dat blijkt uit bewegende beelden die de provincie Gelderland vandaag heeft gepubliceerd. Daarop zijn de welpjes te zien die op verkenning zijn in de Veluwse bossen. Deskundigen bevestigen dat het inderdaad gaat om wolven.

Volgens de provincie gaat het mogelijk zelfs om vijf jonge wolven. Het is voor het eerst in twee eeuwen dat er in Nederland wolven zijn geboren in het wild. Het wolvenstel verscheen vorige maand samen op een foto, maar toen was nog niet duidelijk of er sprake was van jongen. Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland schat in dat de welpjes twee of drie maanden oud zijn.

Dat er nu snel duidelijkheid is over de aanwezigheid van welpen is dankzij de oplettendheid van terreinbeheerders op de Veluwe, stelt de Provincie Gelderland: ,,Provinciale Staten hebben ook gevraagd om dit actief te volgen, zodat inwoners van het gebied weten waar ze aan toe zijn.’’

De plek waar de filmbeelden zijn gemaakt, wordt niet bekend gemaakt. Dat is om te voorkomen dat mensen op zoek gaan naar de welpjes. Terreinbeheerders roepen de mensen op om de wolven met rust te laten en de natuur niet te verstoren.

Wolf op jacht

Gisteren kwamen foto’s naar buiten van de mannetjeswolf die een reekalfje greep. Het ligt voor de hand dat hij dat deed voor zijn nakomelingen. ,,In de regel zijn wolven actief in de nacht, maar de nachten zijn kort’’, zegt Lelieveld. ,,En er moet natuurlijk extra voedsel komen. Dat kan best de reden zijn dat de mannetjeswolf gisteren in de vroege ochtend jagend werd gezien met een prooi.’’

Volledig scherm
Twee wolvenwelpjes op de Veluwe. © Provincie Gelderland
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.