Volledig scherm
Het bestuur van de vrouwenbeweging Ooij. Vlnr Lies Derksen, Marian Leensen, Ria Schel en Annie Wulterkens. Foto: Bert Beelen

Het doel bereikt: Vrouwenbeweging Ooij stopt

OOIJ - De missie van de Vrouwenbeweging Ooij was 70 jaar geleden: haal de vrouw het huis uit. Volgens Marian Leensen is die missie geslaagd.De Vrouwenbeweging Ooij houdt ermee op. Op 26 november wordt eerst nog het 70-jarig bestaan gevierd, maar in december is de laatste maandelijkse bijeenkomst in dorpshuis De Sprong.

Eerder dit jaar al gaf de Vrouwenbeweging van Beek de pijp aan Maarten.

Leden
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de Vrouwenbeweging ook door de tijdgeest gevloerd wordt. „Klopt", zegt Lies Derksen, 60 jaar lid en voorzitter van 1991 tot 2001. „We hebben begin jaren 80 nog 164 leden gehad; nu 53. De animo neemt af. Dat zie je bij andere verenigingen ook. Mensen sluiten zich niet meer aan.” De Vrouwenbeweging is aan het vergrijzen. Oké, het jongste lid is 40 jaar. „Maar de rest is 60 of ouder", zegt Ria Schel. Met een eresaluut voor Annie Bartels-Mokking, die 92 is.

Ontspanning
Hoe het destijds begon? De Vrouwenbeweging werd opgericht vanuit de vakbond KAB (Katholieke Arbeiders Beweging). De mannen wilden dat hun vrouwen er ook eens uit waren. De lokale afdelingen zorgen voor uitjes. Voor ontspannings- en educatieve avonden. Op 11 december 1946 werd Dieneke Awater-Kuster tot eerste voorzitter gekozen van de Vrouwenbeweging Ooij-Persingen. Dat Persingen is er later vanaf gevallen. Andere bestuursleden waren de dames Hubbers, Awater-Ebben, Mundi en Gerbrands. De contributie was een kwartje per maand.

Steenfabriek
„De dagtripjes en de bingo-avonden waren populair", zegt Annie Wulterkens. „We organiseerden kerst- en sinterklaasavonden." Lies Derksen: „Ooit een keer met twee sinterklazen: pastoor Pieter Scheepers en een student die op de pastorie op kamers woonde. Ze kwamen tegelijk de zaal binnen." En recent hadden ze nog een dia-avond over het steenovensvolk: over de periode dat er tussen Nijmegen en Millingen elf steenfabrieken stonden, waar er anno 2016 nog eentje actief is.

Gezelligheid
Een tijd waarin het verschil tussen arm en rijk nog groot was. Waarin het steenovenvolk door de bazen gekoeioneerd werd. „Ik moest als kind op de oven komen werken. Stenen opzetten", knikt Ria Schel. „Anders moesten we ons huis – dat was van de steenfabriek – uit." De Vrouwenbeweging bood de leden ook scholing aan – vooral aan de bestuursleden – in de strijd tegen de ongelijkheid. „Het is jammer dat we moeten stoppen", zegt Marian Leensen. „We zullen de gezelligheid zeker missen. Maar de bijeenkomsten worden door nog maar 20 tot 25 dames bezocht. Dat is niet meer te doen."