Volledig scherm
Wolf. Afbeelding ter illustratie © ANP

Hobbyboer is de klos in wolvenplan

NIJMEGEN - Hobbyboeren krijgen in de toekomst minder makkelijk een vergoeding als hun dier wordt gedood door een wolf dan échte boeren. Dat staat in het Interprovinciaal Wolvenplan waar de Nederlandse provincies momenteel aan werken.

Als een roedel wolven zich permanent vestigt in een gebied krijgen professionele dierhouders een vergoeding voor een gedood schaap, mits ze aan kunnen tonen dat ze voldoende geprobeerd hebben de wolf buiten de deur te houden. Een hobbydierhouder krijgt na het eerste jaar helemaal niks. 

Wolf is terug

De provincies werken aan gemeenschappelijk beleid voor de wolf nu het dier zich weer regelmatig in Nederland laat zien en mogelijk al permanent hier woont. De provincies zijn verantwoordelijk voor het natuurbeleid. Het wolvenplan moet dit najaar worden vastgesteld. De Gelderlander heeft een conceptversie in handen.

In het plan wordt vastgesteld wanneer iemand recht heeft op een vergoeding, maar ook staat er in welke maatregelen er worden genomen bij bepaald gedrag van een wolf. Zo mag het dier worden afgeschoten als het agressief is tegenover mensen zonder dat daar aanleiding voor is, maar ook als de wolf zich agressief gedraagt tegen honden die in de buurt van hun baasjes blijven. Mocht een wolf zich kruisen met een hond dan moeten de nakomelingen ook gedood worden.

Teleurstelling

De vereniging van hobbydierhouders, het platform kleinschalige schapen- en geitenhouders is teleurgesteld in de plannen voor de schadevergoedingen. 'Het plan schiet ernstig tekort. De uitsluiting van hobbyboeren zal op veel onbegrip stuiten', schrijft de vereniging in een persbericht. 'De wolf pakt ook hobbyschapen.'

Eerder kwam ook boerenorganisatie LTO met kritiek op het conceptplan van de provincies. De LTO vindt dat er te weinig is geregeld voor schade door zwervende wolven. Een zwervende wolf is volgens de LTO onvoorspelbaarder en kan tot veel schade leiden. Ook vindt de LTO dat niet duidelijk genoeg is wie een hobbyboer is en wie een professional. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.