Volledig scherm
PREMIUM
Honderden vrome Staphorsters eren op zondag hun Heer en bewegen zich massaal richting de dorpskerk. © Martijn Bijzitter

Hoe heilig is de zondagsrust? ‘De wereld slaat op hol’

Koopzondagen verspreiden zich als een olievlek, zelfs in gelovige gemeenten in deze regio. Ook pakjesbezorgers, buslijnen en festivals tornen aan de dag des Heren. Dominee H. Zweistra, predikant in Staphorst, vreest voor de zondagsrust. ,,Er is sprake van ontheiliging.’’

De snelweg A28 manoeuvreert zich als een hectische verkeersslagader door de noordelijke Biblebelt. Zondag of niet. De dag des Heren is allerminst heilig voor de bestuurders van Scania-trucks, witte bezorgbusjes van PostNL en talloze dagjesmensen die zich bewegen naar hardloopevenementen, dierentuinen en hippe festivals.

Poll

Wat is de zondag voor jou?

  • Een dag als alle andere (19%)
  • Een rustdag vanwege mijn geloof (36%)
  • Een rustdag, maar niet vanwege mijn geloof (27%)
  • Juist een dag voor activiteiten (19%)
7738 stemmen

Knooppunt Lankhorst is een van de drukste knooppunten van de A28. Op een steenworp afstand ligt afrit 23 ‘Staphorst’. Wie op zondag even na negen uur in de ochtend de uitvoegstrook neemt, komt in een andere wereld. Eentje van bezinning en berusting. Geen auto’s die door de straten rijden, laat staan lawaaimakende vrachtwagens en tractoren. Het gelovige dorpje van amper negenduizend inwoners behoort niet voor niets tot de drie meest religieuze gemeenten van Nederland. 82 procent van de Staphorsters is bij een kerkgenootschap aangesloten. 60 procent ziet minstens één keer per maand een kerk van binnen.

Live Voetbal

home logo AjaxAJA
EINDE
0-1
ChelseaCHE
away logo
home logo Lille OSCLIL
EINDE
1-1
Valencia CFVAL
away logo