Volledig scherm
PREMIUM
In deze kleiput bij Winterswijk werd grond gestort die niet was gecontroleerd op PFAS. © Jan Ruland van den Brink

Hoe schoon is jouw omgeving? De Gelderlander, De Stentor en Tubantia gaan met spade en loep op onderzoek uit

Het Schone OostenHoe schoon en gezond is onze regio? Journalisten van de regionale dagbladen de Gelderlanderde Stentor en Tubantia gaan dat een jaar lang gezamenlijk en grondig uitzoeken in het project Het Schone Oosten. Daar hebben we hulp van de lezers bij nodig. Van jou dus.

Boeren, grondwerkers, automobilisten, politici: wie hebben het afgelopen jaar geen last gehad van stikstof en PFAS? Twee soorten vervuiling die al decennia in ons milieu voorkomen, maar nog nooit voor zo veel overlast, verdriet, demonstraties en verhitte discussies hebben gezorgd als het afgelopen jaar. En de komende tijd komt daar zeker nog geen einde aan.

Je vraagt je erdoor af hoe vies onze eigen omgeving is. En wat de gevolgen daarvan zijn voor de gezondheid van de inwoners, van u en ons. Heel vies, zou het antwoord op die vraag kunnen luiden.

Want vorig jaar stonden de kranten en nieuwssites ook weer vol met alarmerende verhalen: over kankerverwekkende verf op bruggen, recreatieplassen die worden verondiept met vervuild slib en ander afval, verontreinigde grond onder woonwijken, de bergen met oude kunstgrasvelden die maar blijven groeien.

En wat te denken van bekende verontreinigingen als oude vuilstortplaatsen, zware bestrijdingsmiddelen in de bodem, fijnstof in steden en langs snelwegen. En rivieren en kanalen die vol zitten met plastic.

Live Voetbal

home logo Willem IIWIL
20:00
FC GroningenGRO
away logo