Volledig scherm
De politie doet onderzoek bij de woning van de dode vrouw in Tricht. © William Hoogteyling

Hof buigt zich over hoger beroep moedermoord Tricht

ARNHEM - Het Arnhemse gerechtshof behandelt donderdagmiddag het hoger beroep in de zaak van de Trichtse moedermoord.

Vorig jaar mei werd een nu 31-jarige man uit Tricht door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot drie jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doodsteken van zijn 66-jarige moeder in mei 2014.

De rechtbank kwam tot oordeel dat er geen sprake was van moord, wel van doodslag en legde een straf op die gelijk was aan de eis van de officier van justitie. De advocaten van de zoon pleitten voor behandeling zonder dwang, maar de rechtbank ging daar niet in mee.

Drugs
Het slachtoffer, jarenlang werkzaam als fysiotherapeute, werd in de avond van 1 mei 2014 gedood in haar woning. De zoon, die ten tijde van het misdrijf nog thuis woonde, gaf tijdens de behandeling van de zaak aan zich niets van het misdrijf te kunnen herinneren.

Zowel deskundigen die de man onderzochten als de rechtbank achten de zoon sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Hij leed aan schizofrenie en waanideeën en gebruikte drugs.

Spanningen
In het gezin was al jarenlang sprake van hoog oplopende spanningen tussen de ouders en zoon. Er werd vooral via briefjes en e-mails gecommuniceerd. De zoon zonderde zich steeds meer af en bracht veel tijd achter zijn computer door. De ouders wilden dat hij het huis uit zou gaan en stelden hem een ultimatum.

Een ruzie daarover was waarschijnlijk de aanleiding voor de fatale confrontatie tussen moeder en zoon, aldus het OM; de slechthorende vader lag op dat moment al op bed, hij kreeg er niks van mee.

Gevlucht
Het slachtoffer werd in haar hals gestoken en bloedde dood. Haar zoon vluchtte in de auto van zijn vader naar Duitsland, waar hij na een paar dagen werd aangehouden op een parkeerplaats nabij Dortmund.