Volledig scherm
Nationaal Park Veluwezoom. © Marc Pluim

Honderd parkeerplaatsen extra bij de Posbank

RHEDEN - Om de groeiende stroom bezoekers in goede banen te leiden, komen er bij Paviljoen de Posbank in Rheden nog dit jaar 100 extra parkeerplaatsen. De werkzaamheden bij het theehuis aan de Beekhuizenseweg beginnen volgende week en duren naar verwachting tot en met december.

„Het parkeerterrein naast het paviljoen heeft geen vakken.Mensen zetten de auto's soms schots en scheef neer. Wij verwachten dat er, na het creëren van vakken, circa 25 procent meer auto's op het terrein kunnen. Dan praat je over 75 tot 100 auto's", zegt Dick van Kooi van Vereniging Natuurmonumenten, beheerder van het natuurgebied.

Drukker
Het wordt steeds drukker in Nationaal Park Veluwezoom bij Rheden, merkt Van Kooi. Op een zonnige dag in het weekeinde staan er geregeld files. Van Kooi: „Twee weken geleden was het zo druk op de Posbank, dat de gemeente de toegangswegen afsloot. Ook doordeweeks wordt het drukker. Wij zien het probleem en willen het oplossen."

Winst
Vorig jaar heeft Natuurmonumenten extra parkeerplaatsen aangelegd bij bezoekerscentrum Veluwezoom en bij restaurant Houtplaats. Mogelijk worden in 2017 ook de kleinere parkeerterreinen in het natuurgebied aangepakt. Daar kan nog, zonder de parkeerruimte te vergroten, tien procent winst gehaald worden. Van Kooi: „Of dat gebeurt, is nog niet zeker. Dat heeft ook met financiën te maken. Natuurmonumenten moet alles zelf betalen."

Dilemma
De vraag is ook of natuurliefhebbers veel meer parkeerplaatsen willen? Van Kooi: „Het is een dilemma. Wij willen met zijn allen van de natuur genieten, maar de aanwezigheid van veel mensen maakt een natuurgebied minder aantrekkelijk. Het gaat om beleving."