Volledig scherm
Het terrein van de oude steenfabriek De Waalwaard, in de uiterwaarden bij Dodewaard. © Erik van 't Hullenaar

Honderden blootgesteld aan asbest: werkstraffen voor beheerders

DODEWAARD - Twee mannen uit Heteren (54) en Wijk bij Duurstede (47) zijn veroordeeld tot werkstraffen van respectievelijk 240 en 180 uur. Zij kregen de straffen omdat zij hebben verzuimd een voormalige steenfabriek in de Waalwaard in Dodewaard af te sluiten, terwijl zij wisten dat er gevaar was voor asbestbesmetting. Dat heeft de rechtbank Gelderland donderdagmorgen gemeld.

Nadat hen dat was verteld, is er zelfs nog een evenement met zeker 400 bezoekers in de fabriek geweest. Die mensen werden ook door de oude ovenruimte geleid, juist de plek waar de meeste asbest voorkwam, aldus de rechtbank.

Later zijn er ook nog werkzaamheden geweest in de fabriek, waarbij door personeel alle ruimtes zijn betreden, ook die waar asbest was.

Volgens de rechtbank hadden beide mannen de fabriek moeten afsluiten om zo te voorkomen dat er mensen zouden komen in de met asbest besmette ruimtes.

Beheerders
De man uit Heteren werkte bij de Dienst Landelijk Gebied, de beheerder van de voormalige steenfabriek en het terrein. De man zat vanuit zijn functie in een projectgroep en had veel bemoeienis met de dagelijkse gang van zaken ter plaatse. Behalve de werkstraf kreeg hij ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar opgelegd.

Volgens de rechtbank was de 47-jarige man uit Wijk bij Duurstede de feitelijke beheerder van de fabriek en het terrein. Aan hem is, bovenop de werkstraf, een voorwaardelijke celstraf van vier maanden opgelegd.

Eis
De officier van justitie had tijdens de zitting twee weken eerder, tegen beiden een celstraf van anderhalf jaar geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk.