Hoog risico op natuurbranden: zo reageert de brandweer

INFOGRAPHIC/videoNIJMEGEN - De brandweer is in opperste staat van paraatheid. Door de droogte is er een verhoogd risico op natuurbranden. Dat was het afgelopen paasweekend te merken: op meerdere plekken in de regio brak brand uit in de natuur. 

De brandweer spreekt niet meer van een kleurcode om het risico aan te duiden, maar van fase 2. Maar wat betekent dat eigenlijk?

De brandweer kent twee fases om het risico op natuurbranden aan te duiden. Bij fase 1 worden geen extra maatregelen getroffen. Maar bij fase 2 wel: het aantal voertuigen dat uitrukt na een brandmelding in een natuurgebied wordt verhoogd, sinds anderhalve week vliegen er surveillancevliegtuigen boven Gelderland en de Utrechtse Heuvelrug en ook rijdt er standaard minstens een watertankwagen met extra water richting de vlammen. In sommige gevallen wordt ook het aantal brandweerposten dat per melding wordt ingezet verhoogd.

Stel: er ontstaat een brand in natuurgebied Heumensoord, ten zuiden van Nijmegen. Normaal gesproken zou slechts één brandweerpost ingeschakeld worden. Nu wordt er vanuit minstens drie brandweerposten gereageerd. 

Minstens twee tankautospuiten, de voertuigen van de brandweer die het vuur met brandweerslangen kunnen bestrijden, rijden vanuit Malden of Groesbeek naar de brand. Afhankelijk van de plek kan ook de Nijmeegse brandweerpost te hulp schieten. De watertankwagen rijdt vanuit Ubbergen. Deze staat daar paraat sinds fase 2 is afgekondigd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Live Voetbal

home logo RKC WaalwijkRKC
EINDE
0-3
ADO Den HaagADO
away logo
home logo FC UtrechtUTR
EINDE
1-2
VVV-VenloVVV
away logo
home logo PEC ZwolleZWO
RUST
1-1
Sparta RotterdamSPA
away logo