Hoogwatergolf bereikt bijna hoogtepunt: Waal- en Rijnkade ontruimd, fietsroutes afgesloten, kuddes verplaatst

VIDEO en UPDATENIJMEGEN - Een hoogwaterpiek golft komend weekeinde door onze rivieren. Bovendien komt februari-storm Ciara zondag langs. Die kan het water in de Noordzee opstuwen waardoor de rivieren moeilijker hun water kunnen lozen. Moeten we ons zorgen maken? Nou, nee. 

Door de maatregelen die nu al volop getroffen zijn langs de grote rivieren Rijn, Waal, Maas, IJssel en Nederrijn zal de overlast meevallen. Kuddes koeien en paarden die in de uiterwaarden stonden zijn naar hoger gelegen gronden verplaatst. Kades in Nijmegen en Arnhem gaan dicht omdat het water van de rivieren de kade dreigt blank te zetten. 

De Waalkade in Nijmegen wordt vrijdagmiddag afgesloten vanwege het hoge water. De bussen van Breng rijden vanaf dan een andere route, namelijk via de singels. 

Hoogwater in de Waal bij Nijmegen.
Volledig scherm
Hoogwater in de Waal bij Nijmegen. © Paul Rapp

Stroomkasten weggehaald

Het fietspad in Arnhem door Meinerswijk naar Elderveld staat straks onder water en is dan niet langer begaanbaar, net als het fietspad onder de John Frostbrug door op de zuidoever van de rivier. De Rijnkade in Arnhem is in afwachting van het hoogwater in de Nederrijn afgezet.

Parkeren is er verboden. Auto’s die op de kade waren achtergebleven, zijn weggesleept. De gemeente Arnhem heeft elektriciteitskasten die stroom leveren aan de binnenvaart uit voorzorg weggehaald van de lage kade.

Cruiseschip Rex-Rheni aan de Rijnkade in Arnhem is alleen nog via een speciale hoogwater-loopplank te bereiken.
Volledig scherm
Cruiseschip Rex-Rheni aan de Rijnkade in Arnhem is alleen nog via een speciale hoogwater-loopplank te bereiken. © Marco Bouman/DG

Drachtige koe gered

De koe wordt uit de Millingerwaard gedreven.
Volledig scherm
De koe wordt uit de Millingerwaard gedreven. © Erik van 't Hullenaar

Ook in de Millingerwaard moest het veel geëvacueerd worden. Dat lukte. Maar één drachtige koe bleek wat eigenwijs. Die trok nadat ze al eerder uit het gebied was gedreven toch weer de waard in. Staatsbosbeheer en kuddebeheer moesten achter de koe aan. Uiteindelijk lukte het om het dier alsnog op het droge te brengen.

De hoogste piek komt volgende week

Het water in de Maas bereikte deze vrijdagochtend het hoogste punt, in de Waal is de waterstand zaterdag op zijn hoogst. Hierna zakt het peil weer in, maar door regenval in het stroomgebied van de rivieren komt er een nieuwe piek aan. 

Eerst zal het water nog flink zakken: in de Waal kan dat gaan om wel een halve meter per dag. Maar vanaf volgende week donderdag zal het peil weer stijgen, door verwachte regen in Duitsland en Frankrijk.

De auto aan de Waal in Nijmegen moet snel worden verplaatst.
Volledig scherm
De auto aan de Waal in Nijmegen moet snel worden verplaatst. © Leo Klaassen/DG

Wandelen 

De hoge waterstand van de Waal nodigt uit tot het maken van wandelingen en fietstochten langs het uiterwaardengebied. Dezelfde hoge waterstand zorgt er tegelijkertijd voor dat sommige delen van de uiterwaarden moeilijker te bereiken of zelfs helemaal door het water afgesloten zijn. 

De makers van overlopen.info laten op een actuele kaart zien waar nog kan worden gewandeld of gefietst.

De bussen mogen niet meer over de Waalkade omdat het water aan land dreigt te komen.
Volledig scherm
De bussen mogen niet meer over de Waalkade omdat het water aan land dreigt te komen. © Paul Rapp

Lees alles over het hoogwater in ons dossier.