Volledig scherm
'Shared space' in de Steenstraat. foto Marc Pluim

Horeca in Spijkerbuurt en Malburgen kan beter

ARNHEM -De gemeente Arnhem hoopt de kwaliteit van de horeca in de wijk Het Spijkerkwartier op termijn te verbeteren. De huidige horecabedrijven zitten vooral in het lagere segment: koffiehuizen, snackbars en horeca in winkels. De bereidheid van ondernemers om te investeren is laag.

Via de horecavisie die binnenkort door het college van burgemeester en wethouders wordt gepresenteerd, kan de gemeente ervoor zorgen dat er in een gebied meer variatie in het horeca-aanbod komt. Het bestemmingsplan is hiervoor een belangrijk instrument.

Maximum
Het Spijkerkwartier en Malburgen zijn twee wijken waar de gemeente nu al actief is met een 'sturingssysteem'. In deze gebieden laat het stadsbestuur een maximum aantal horecagelegenheden toe. Er wordt nog niet gekeken naar hoeveel typen er van bepaalde zaken zijn, maar louter naar het aantal horecagelegenheden.

Kebabzaken
In de nieuwe horecavisie staat dat de gemeente de komende jaren in Arnhem de kwaliteit van de horeca wil verbeteren door per gebied een maximum te stellen aan de soorten horeca. Deze aanpak moet voorkomen dat er te veel kebabzaken, shishalounges, cafés of cafetaria's in een straat of buurt aanwezig zijn.

Steenstraat
Volgens de gemeente doet dit euvel zich voor in het Spijkerkwartier, Boulevardkwartier, de Spoorhoek en in Malburgen-Oost en Malburgen-West. Om in Het Spijkerkwartier en omgeving de overlast van horecazaken te beperken, is in 2010 bepaald dat de Steenstraat ruimte mag bieden aan maximaal dertien zaken.