Inenting van geiten tegen Q-koorts, een van de bekendste ziektes die kan overslaan op mensen.
Volledig scherm
PREMIUM
Inenting van geiten tegen Q-koorts, een van de bekendste ziektes die kan overslaan op mensen. © Koen Verheijden

Huisarts niet alert genoeg op dierenziektes die kunnen overslaan op mensen

WAGENINGEN - Huisartsen zijn niet alert genoeg op dierenziektes die over kunnen slaan op mensen. Dierenartsen en huisartsen moeten veel meer dan nu informatie uitwisselen, zodat eerder herkend wordt dat mensen een ziekte hebben die overgebracht is door dieren.

Dat bepleiten meerdere deskundigen, onder wie dierenarts en microbioloog Paul Overgaauw van de faculteit diergeneeskunde aan de universiteit van Utrecht en Joke van der Giessen, veterinair microbioloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). ,,Landelijk is wel geregeld dat signalen over bepaalde ziektes bij dieren die ook op mensen betrekking kunnen hebben gesignaleerd worden. Maar op lokaal niveau is er echt winst te behalen”, aldus Van der Giessen. Zij wijst erop dat zo’n 60 procent van infecties bij mensen afkomstig is van dieren. En met die dieren komen we steeds meer, direct of indirect in aanraking. ,,Door globalisering komen we in gebieden waar we eerst nooit kwamen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.