Volledig scherm
André Schutte. Foto: Theo Kock

Hulpverlener met 'iets extra's' rukt op

DOETINCHEM/ ARNHEM - Je komt ze steeds vaker tegen: de hulpverlener met 'iets extra's' die mensen bijstaat als ervaringsdeskundige. Eén van hen is André Schutte.

Hij was ooit alcoholist en is nu zorgprofessional bij onder meer GGNet. Schutte is al zeventien jaar van de drank af, maar moet nog altijd op een feestje iets uitleggen als hij zegt: doe maar een Spaatje blauw. „Het zegt iets over hoe gewoon iedereen het vindt om een biertje of wijntje te drinken. Terwijl alcohol eigenlijk een harddrug is.”

De ommekeerkwam op zijn 32e. In de kliniek waar hij zat, opperde een van de hulpverleners of de zorg niets voor hem was. Nadat hij zijn leven weer op de rit kreeg, volgde de voormalige hovenier, eerst een mbo- en later hbo-opleiding voor sociaal pedagogisch werk. Op Hogeschool Windesheim volgde hij de opleiding voor professionele zorg- en dienstverleners met ervaringsdeskundigheid. En nu werkt hij alweer jaren bij GGNet en begeleidt hij mensen die verslaafd zijn. „Mijn eigen ervaring kan hierbij gebruiken en dat is vaak een pré.”

In de Gelderlander van vrijdag 28 oktoberen onze e-paper meer over de twee levens van André.